Üzleti tippek

Kánikula? Csak azt ne!

Tengerparti üdülésekből minden képzeletet felülmúló az utazási irodák választéka. De mit tegyen az, aki nem szereti a nagy meleget?

Az utazási irodák ajánlataiból

Nyaralás a Magas-Tátrában, négycsillagos szállodában, 6300–9900 Ft/fő/éj
Nyaralás Salzburg környékén, négycsillagos szállodában, 11 900 Ft/fő/éj
Nyaralás Szlovéniában, Bohinj – Bled környékén, háromcsillagos szállodában, 10 000 Ft/fő/éj
3 napos Rax–Klettersteig-túra (Ausztria), szállás menedékházakban, 33 000 Ft/fő
5 napos gyalogtúra a Dolomitokban, szállás kempingben, 48 000 Ft/fő
8 napos gyalogtúra, Ladakh, Nyugat-Tibet, szállás vendégházakban és sátorban, 590 000 Ft/fő
12 napos körutazás Írországban és Skóciában, repülővel, szállás háromcsillagos szállodában, 349 900 Ft/fő
4 napos Helsinki-, Tallinn-városlátogatás, repülővel, szállás középkategóriás szállodában, 119 000 Ft/fő
7 napos út a Feröer-szigeteken repülővel, majd bérelt autóval, komppal vagy helikopterrel, szállás színvonalas ifjúsági szállásokon, 169 000 Ft/fő
8 napos „fly & drive” utazás Izlandon, szállás két- és háromcsillagos szállodában, 399 000 Ft/fő
10 napos biciklitúra az Åland-szigeteken, utazás repülővel és komppal, szállás faházakban, 99 000 Ft/fő
8 napos hajóút Skandinávia és a Baltikum nagyvárosai között luxushajóval, 259 000 Ft/fő
16 napos „fly & drive” utazás Alaszkában és Kanadában: kalandok a Yukon mentén. Utazás repülővel, szállás motelekben. 551 000–739 900 Ft/fő
11 napos expedíciós hajóút Kelet-Grönland vizein, 739 000 Ft
13 napos utazás az Északi-sarkra jégtörő hajóval, 1 337 000–5 306 000 Ft/fő

Az utazási katalógusokat böngészve első pillantásra úgy tűnhet, mintha az irodák csakis a forró vidékek szerelmeseinek kedvét keresnék tengerparti nyaralásokkal és a déli országok városaiba szervezett látogatásokkal. Pedig nem kevesen vannak, akik ki nem állhatják a kánikulát, és a forró hónapokban valamilyen enyhébb, hűvösebb időjárású vidékre vágynak. Utánanéztünk, miből válogathatnak. A kínálatban egyaránt találtunk pihentető üdüléseket, sporttúrákat, városlátogatásokat, sőt kalandos, különleges élményekkel kecsegtető egzotikus nyaralásokat is.

Hegyek között, erdők mélyén

Aki nem vágyik tengerpartra, de a nagyvárosi barangolás helyett inkább háborítatlan pihenéssel töltené a szabadságát, a hegyek között lelhet nyugalmat. A télen síelők tömegeit fogadó szálláshelyek többsége nyáron sem zár be, így aki pihenésre vágyik, a meleg évszakokban is foglalhat ott szállást. A sípályák meghódítása helyett ilyenkor kirándulásokkal, erdei sétákkal, esetleg kerékpározással, lovaglással tölthetjük az időnket, de sok szállodában találunk a test és lélek kényeztetésére berendezkedett wellness-részleget is, ahol valóban minden együtt van a dolgos mindennapok kipihenéséhez.

Mindehhez ráadásul nem is kell messzire utaznunk és sokat fizetnünk. Viszonylag olcsón nyaralhatunk Szlovákiában és Erdélyben, ahol éjszakánként 8–10 ezer forintért már jó színvonalú szállodában aludhatunk, a panziókban, kisebb hotelekben pedig fejenként és éjszakánként akár már 5–6 ezer forintért is kaphatunk szállást. A szlovén és az osztrák síterepeken 10–15 ezer forint körüli összeget számítsunk éjszakánként és személyenként a szállásdíjra.

A hegymászás és a túrázás szerelmesei is a hegyes, sziklás vidékek felé veszik nyaranta az útjukat. Az igazán profik egyénileg, baráti társasággal utaznak, de aki ennyire még nem biztos a dolgában, az olyan szervezett utazáson is részt vehet, ahol csoportban, vezetővel fedezheti fel egy-egy hegyvidék szépségeit.
Kezdő túrázók a Szlovák Paradicsom, Erdély vagy az osztrák Alpok festői régióival ismerkedhetnek meg egy hosszú hétvége alatt. A gyakorlottabbak hosszabb szervezett túrákra is vállalkozhatnak. A határainkhoz közel eső hegyvidékek (Szlovákia, Szlovénia és Erdély hegyei) mellett a Dolomitokban vagy a Mont Blanc-on próbálhatják ki erejüket a túrázók, az igazán megszállottak akár Tibetbe vagy Nepálba is eljuthatnak. Ez utóbbi túrákat természetesen a rendszeresen gyaloglóknak, sportolóknak ajánlják, de speciális erőnlétet, különleges felkészülést ezek sem igényelnek.

Irány a hűs, északi táj!

Akik a hegyvidéki üdülésnél izgalmasabb programra vágynak, de a túrázást nem kedvelik túlzottan, azoknak érdemes Európa nyugati szélén vagy az észak-európai országok között keresni úti céljukat. Skóciát és Írországot elsősorban a történelmi múlt iránt érdeklődőknek ajánlhatjuk, bár természeti szépségekben sincs hiány. Sokak szerint, aki egyszer eljutott a Skót Felföldre vagy a „Zöld Szigetként” is ismert Írországba, az örökké a táj rabja marad. Nagy élmény megismerkedni a helybeli kastélyokkal, majorságokkal és a hozzájuk kötődő legendákkal – no és persze a messze földön híres whiskyt és sört is kellemes (mértékkel) kóstolgatni.

Skandinávia nagyvárosai és érintetlen vidékei is számos élménnyel várják az arrafelé utazót. A végeláthatatlan erdőségek, Finnország 180 ezer tava, az apró szigetek, a norvég fjordok és gleccserek látványa ámulatba ejti a turistákat, a nagyvárosok pedig elegáns, modern épületeik, világszínvonalú múzeumaik és a Közép-Európában gyakran irigyelt életminőség révén válnak vonzó úti céllá.

A szervezett utak mellett ma már repülőjegyből, szállásból és autóbérlésből összeálló csomagtúrákat is kínálnak az irodák, amelyek keretében akár Lappföld legeldugottabb zugait, Izland vagy a Feröer-szigetek szépségeit is felfedezhetjük. Méghozzá úgy, hogy közben nem kell egy csoport időbeosztásához alkalmazkodnunk.

Ha eléggé északra megyünk „testközelből” tapasztalhatjuk meg, milyen érzés az, amikor hetekig szinte egyáltalán nem nyugszik le a nap. A környezet mindenhol csaknem érintetlen arrafelé, a levegő és a víz hihetetlenül tiszta, és bárhol járunk, találkozhatunk a múlt emlékeivel. Megkapó élmény például felfedezni a Feröer-szigetek fővárosa, Tórshavn fűvel benőtt tetejű, középkori házait, Izland gleccsereit és jégmezőit vagy Grönland jéghegyeit, a nyár közepén ellátogatni a Mikuláshoz a lappföldi Rovaniemiben, vagy kerékpártúrát tenni a Finnország és Svédország között fekvő, 6500 szigetből álló Åland-szigeteken, esetleg elmerülni Koppenhága éjszakai életében.

A balti országokra egyelőre viszonylag ritkán gondolunk turistacélpontként, pedig az Európai Unióhoz velünk együtt csatlakozott egykori szovjet tagköztársaságok hihetetlenül gazdagok történelmi és kulturális emlékekben. Emberléptékű, barátságos középkori városaik kellemes meglepetéseket okozhatnak, és minden előzetes várakozásunkat felülmúlhatják. Érdemes felkeresni például a Litvánia barokk fővárosától, Vilniustól mindössze 28 kilométerre fekvő Trakait, amely az 1320-as évektől volt a vidék központja, és lovagok által épített vára még ma is látogatható. Az észtországi Tallinn vagy a lett főváros, Riga szépségeivel is megismerkedhetünk a nyaralás idején.
Aki ennél is izgalmasabb élményekre vágyik, és hajlandó többet fizetni az utazásért, annak a több skandináv országot is érintő tengeri hajóutakat ajánljuk. A luxushajók fedélzetén bárok, kaszinó, fitneszterem, medence, jakuzzi és bevásárlóközpont szolgálja az utasok kényelmét, a természeti csodákat, például a norvég fjordokat pedig a tenger felől egészen más szemszögből, különösen látványos oldalukról ismerhetik meg az utasok. A természetközeli, extrém utazásra vágyók még ennél is messzebbre mehetnek: expedíciós hajótúrák keretében látogathatnak el a sarkvidéki területekre.

A világ másik felén

Aki Európán kívül keres hűvösebb időjárású, nyári úti célt, a már említett tibeti és nepáli túrákon kívül az amerikai kontinenst is választhatja. Az általában kéthetes fly & drive („repülj és vezess”) típusú utazások során az utazók bérelt autóval hajtanak végig az egykori aranyásók útvonalán, Alaszka és Kanada vadregényes vidékein.

Májustól errefelé is beindul a turistaszezon, gépkocsik, lakóautók ezrei keresik fel a fenyveseket, a rén- és jávorszarvasok, farkasok, medvék birodalmát. A nemzeti parkokban, ha szerencsénk van, megnézhetjük a vadon élő állatokat, de az érintetlen természet mellett érdemes megismerkedni az aranyláz idején alapított városokkal is, ahová a meggazdagodás reményében érkeztek a XIX. század végén a szerencséjüket keresők. Dawson városában még az aranyláz legismertebb krónikása, Jack London házát is meglátogathatjuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik