Üzleti tippek

Biztos növekedési pályán

A Fujitsu Siemens Computers stratégiája a mobilitásra és az üzleti szempontból kritikus alkalmazások IT-infrastruktúrájára alapoz, mondja Poros Gábor ügyvezető igazgató.

Poros Gábor

2001 óta tölti be a Fujitsu Siemens Computers Kft. ügyvezető igazgatói posztját. A Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karán végzett. Az IT-területen eltöltött tizenöt éves szakmai karrierje során sokféle műszaki, marketing-, értékesítési és vezetői területen volt alkalma tapasztalatokat szerezni. Öt éven át dolgozott az IBM-nél, magyarországi és regionális szintű vezetői feladatokat is ellátott. A következő 5 évet kezdetben értékesítési vezetőként, később ügyvezető igazgatóként egy amerikai rendszerintegrátor- és megoldásszállító cégnél, a GATC Kft.-nél töltötte. Két fia van, az idősebb orvosegyetemista, a fiatalabb gimnazista. A család egyik kedvenc időtöltése a közös utazás. Ezenkívül Poros Gábor szívesen sportolgat, semmit sem nagyon magas szinten, de minél többfélét.

– Negyvenkét százalékkal nőtt a Fujitsu Siemens Computers idei árbevétele az előző év azonos időszakához képest. Minek köszönhető az ugrásszerű növekedés?
– Az utóbbi időben a magyar piacon megnőtt az igény a minőségi termékek iránt. A vevők egyre inkább keresik a mobil számítástechnikai eszközöket is. Idén az árbevételünk 50 százaléka mobileszközök értékesítéséből származott, 40 százalékos növekedést tervezünk ebben a kategóriában. Emellett a kis- és középvállalati szegmens is ugrásszerűen fejlődött, ennek különösen örülünk. A növekedésben a széles termék- és megoldásválasztékon túlmenően az is közrejátszott, hogy hét éve alapított cégünk kezdettől fogva nagyon széles és biztos partneri bázisra építette stratégiáját. A növekedésben nagy szerepet játszott a környezeti felelősség gondolatával gazdagodott globális partnervállalataink, a Fujitsu Limited és a Siemens AG erősségeinek és innovációs hátterének támogatása is.
– Miért tartják fontosnak a kis- és középvállalati szektort?
– Ez a szektor világszerte óriásit fejlődött az utóbbi öt évben. Ma már az informatikai-telekommunikációs ágazat forgalmának kétharmada a kkv-szektorból jön. Cégünk elkötelezett a magyarországi kkv-szektor további fejlődése mellett, a világszínvonalú számítástechnikai eszközökön kívül elsősorban az innovatív IT-infrastruktúra-megoldásokkal kívánja segíteni. Meggyőződésem, hogy a jövő útja a hálózatba kapcsolt infokommunikációs üzleti megoldásoké, ezek nemcsak költségcsökkentők, hanem hatékonyságnövelők is.
– Az innovatív IT-infrastruktúra nyilvánvalóan csak akkor lehet sikeres, ha növekszik a cégek internet-hozzáférése. Ebből a szempontból hogyan látja a hazai internetpenetráció növekedését?
– Bizakodom. A technológiai fejlődés adva van, az internet-előfizetési díjak is csökkennek. Ma már egyre több magyarországi cég ismeri fel a hálózat kínálta előnyöket, amelyeket közvetlenül hasznosíthat a mindennapi munkában – készletgazdálkodásban, adatbázis-kezelésben – vagy akár a projektek megvalósításában, a stratégiai tervezésben is.
– Milyen megoldásokat kínálnak a kis- és középvállalatoknak?
– Sok fontos terület van, hármat emelnék ki. Az egyik a mobilitás: nemcsak egyedi hardvereszközöket, hanem partnereinkkel együtt szoftvereket, rendszerbe integrált komplex üzleti megoldásokat szállítunk a vállalat igényeinek megfelelően. Az a tapasztalatunk, hogy a kisebb hazai cégeknél sok esetben nincs informatikai vezető, ezt a funkciót az ügyvezető vagy a gazdasági vezető látja el, az ő munkáját kell segítenünk saját kollégáink és partnereink szaktudásával, szolgáltatásaival: tanácsadással, koncepcióalkotással, projektirányítással, oktatással és betanítással. Egy másik fontos terület a biztonság – ideértve az adatbiztonságot, de a lopás, betörés elleni védelmet is. A harmadik fontos terület az informatika és a telekommunikáció konvergenciája. Ez azt jelenti, hogy ugyanazok a rendszerek nem pusztán számítástechnikai eszközök, hanem adatátviteli, mobilalkalmazási megoldások is.
– Miért volt fontos az önök számára, hogy az egyik fő támogatóként bekapcsolódjanak az Üzlet & Siker-projektbe?
– Az Üzlet & Siker-projekt hatékony csatorna a kkv-szektor eléréséhez, de a kkv-szektor igényeinek megértéséhez is. Vannak olyan témák, amelyekben nem teheti meg egy gyártó, hogy nem szólal meg. Ilyen például az innovatív IT-infrastruktúra-megoldások költségcsökkentő és hatékonyságnövelő szerepének hangsúlyozása. Úgy látjuk, hogy nem sérti partnereink érdekeit, sőt az ő munkájukat is segíti, ha bizonyos, számunkra fontos üzeneteket közvetlenül eljuttatunk a kkv-szektornak.
– Manapság sokat beszélnek a központi közigazgatás modernizációjáról, amelyben kulcsszerep jut az e-közigazgatásnak. Ön hogyan látja a kkv-szektor és az államigazgatás kapcsolatát az informatika szempontjából?
– Nézze, ez az egész akkor lesz ideális, ha a kkv-k látják, hogy egyre több dolgot tudnak elintézni interneten. Például benyújthatják az adóbevallásukat, elintézhetik önkormányzati ügyeiket. Én azt látom, hogy mindennapi felhasználóként egyre igényesebbek vagyunk. Bízom abban, hogy hamar megvalósul a szolgáltató állam eszméje, s ebben óriási segítséget jelenthet számára a modern informatikai technológia.
– A németországi futball-világbajnokság egyik fő támogatója az anyacég Fujitsu Siemens Computers. Ön szerint ki fogja megnyerni a vb-t?
– A foci azért szép sport, mert nem lehet megjósolni, ki nyer. Annak nem örülök, hogy Magyarország nincs ott a döntőben. Az esélyeket viszont azért nem szívesen kommentálom, mert éppen most fut egy akciónk, amelyben a vásárlóink megnyerhetik egy LCD-tévé árát, ha megtippelik az első három helyezett sorrendjét. Nem lenne szerencsés, ha én adnék tippeket a vásárlóknak.
– Májusban két magyar halálos áldozatot is követeltek az egyiptomi robbantások. Ön szerint visszavetik-e a Közel-Keletre irányuló magyar turizmust a terrorcselekmények?
– Elképzelhető. Még akkor is, ha egy robbantás valószínűsége kisebb, mint egy repülőgép-baleseté. De a hangulat kétségtelenül feszültebb, a turisták ilyen körülmények között nehezebben kockáztatnak meg egy utazást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik