Üzleti tippek

Erősödő derűlátás a kkv-szektorban

Az Ecostat kis- és középvállalati konjunktúraindexe 2006 májusában 51 százalék, áprilishoz képest nem változott. A hazai vállalkozások üzleti trendje nyár óta töretlenül emelkedett, a mutató értéke az egy évvel ezelőtti mélyponthoz képest 11 százalékponttal nőtt. A nemzetközi konjunktúra tartósságáról szóló előrejelzések hatására, különösen az Európai Unióból érkező kedvező várakozások alapján a szektor üzleti derűlátása erősödött.

A hazai vállalkozások ez évi optimizmusa a magyar reálgazdaság teljesítménye alapján megalapozottnak tűnik. A világgazdaság és a világkereskedelem dinamikus fejlődése, a velünk csatlakozott környező országok és főbb piacaink élénkülése jelenthet garanciát hazánk világátlaghoz közeli növekedésének megismétlésére.

Uniós pénzekből bővülünk

Az Ecostat legfrissebb előrejelzése szerint a bruttó hazai termék 2006-ban – a tavalyi 4,1 százalék után – 4,5 százalék körüli növekedést érhet el. A fejlődést a bővülő export mellett a magas fogyasztás és a múlt évinél valamivel szerényebb ütemű beruházás segíti. Az export kilátásai jók, az olaj- és nyersanyagárak növekedésével járó kedvezőtlen cserearány-változások a külkereskedelmi pozitívumot növelik. A hazai vállalkozások számára nagy fontosságú uniós transzferek növekvő mértékben áramlanak Magyarországra, ezek tekintélyes hányada a kis- és középvállalatok piacképességének erősítését szolgálja.

Májusban a hazai kis- és középvállalatok többsége pozitívan értékelte mind az ország, mind a saját cége fejlődési esélyeit. Az előzetes elemzői várakozásoknak megfelelően az első negyedévben a GDP 4,5 százalékkal bővült, szakértői vélemények szerint a dinamizmus egész évben fenntartható. A gazdaság növekedése, a forint árfolyama és az infláció változása szempontjából bizonytalansági tényező a költségvetési kiigazítást szolgáló intézkedések konkrét hatása, mélysége és bevezetésének időpontja (pl. kiadáscsökkentés, bevételnövelés).


Dinamikus fejlődés tapasztalható

A hazai kis- és középvállalatok előrejelzése szerint a nemzetgazdaság egészének dinamikus fejlődése pozitívan hat saját működési feltételeikre. A külpiaci kereslet élénkülése és a belföldi piac bővülése javítja a vállalkozások megerősödésének esélyeit. Az ország uniós csatlakozása óta a szektor működését pozitívan érinti a különféle közösségi támogatási források bővülése és egyszerűsített elérhetősége.

2006 első félévében a makrogazdaság javuló teljesítménye mellett a hazai vállalkozások jövedelmezősége és tőkeellátottsága pozitívan változott. Piaci pozíciójukat határokon belül és kívül a versenyképességük javítását célzó növekvő pénzforrások segítették. Magyarországon a termelő szféra fejlesztési aktivitását kezdetben az ország uniós csatlakozása, majd az élénkülő világgazdasági környezet is pezsdítette. Az új kihívásoknak a kkv-k eszközparkjuk korszerűsítésével igyekeznek megfelelni.

Áprilisban megállt az infláció csökkenése, az árak 2,3 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. A várakozásoktól eltérő adat az élelmiszer és zöldség, valamint az olaj árának emelkedése, a forint gyengülése és a januári áfacsökkentés mérsékelt hatása következményeként született.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik