Üzleti tippek

Erősödő derűlátás a kkv-szektorban

admin

2006. 05. 30. 11:16

Az Ecostat kis- és középvállalati konjunktúraindexe 2006 májusában 51 százalék, áprilishoz képest nem változott. A hazai vállalkozások üzleti trendje nyár óta töretlenül emelkedett, a mutató értéke az egy évvel ezelőtti mélyponthoz képest 11 százalékponttal nőtt. A nemzetközi konjunktúra tartósságáról szóló előrejelzések hatására, különösen az Európai Unióból érkező kedvező várakozások alapján a szektor üzleti derűlátása erősödött.

A hazai vállalkozások ez évi optimizmusa a magyar reálgazdaság teljesítménye alapján megalapozottnak tűnik. A világgazdaság és a világkereskedelem dinamikus fejlődése, a velünk csatlakozott környező országok és főbb piacaink élénkülése jelenthet garanciát hazánk világátlaghoz közeli növekedésének megismétlésére.

Uniós pénzekből bővülünk

Az Ecostat legfrissebb előrejelzése szerint a bruttó hazai termék 2006-ban – a tavalyi 4,1 százalék után – 4,5 százalék körüli növekedést érhet el. A fejlődést a bővülő export mellett a magas fogyasztás és a múlt évinél valamivel szerényebb ütemű beruházás segíti. Az export kilátásai jók, az olaj- és nyersanyagárak növekedésével járó kedvezőtlen cserearány-változások a külkereskedelmi pozitívumot növelik. A hazai vállalkozások számára nagy fontosságú uniós transzferek növekvő mértékben áramlanak Magyarországra, ezek tekintélyes hányada a kis- és középvállalatok piacképességének erősítését szolgálja.

Májusban a hazai kis- és középvállalatok többsége pozitívan értékelte mind az ország, mind a saját cége fejlődési esélyeit. Az előzetes elemzői várakozásoknak megfelelően az első negyedévben a GDP 4,5 százalékkal bővült, szakértői vélemények szerint a dinamizmus egész évben fenntartható. A gazdaság növekedése, a forint árfolyama és az infláció változása szempontjából bizonytalansági tényező a költségvetési kiigazítást szolgáló intézkedések konkrét hatása, mélysége és bevezetésének időpontja (pl. kiadáscsökkentés, bevételnövelés).


Dinamikus fejlődés tapasztalható

A hazai kis- és középvállalatok előrejelzése szerint a nemzetgazdaság egészének dinamikus fejlődése pozitívan hat saját működési feltételeikre. A külpiaci kereslet élénkülése és a belföldi piac bővülése javítja a vállalkozások megerősödésének esélyeit. Az ország uniós csatlakozása óta a szektor működését pozitívan érinti a különféle közösségi támogatási források bővülése és egyszerűsített elérhetősége.

2006 első félévében a makrogazdaság javuló teljesítménye mellett a hazai vállalkozások jövedelmezősége és tőkeellátottsága pozitívan változott. Piaci pozíciójukat határokon belül és kívül a versenyképességük javítását célzó növekvő pénzforrások segítették. Magyarországon a termelő szféra fejlesztési aktivitását kezdetben az ország uniós csatlakozása, majd az élénkülő világgazdasági környezet is pezsdítette. Az új kihívásoknak a kkv-k eszközparkjuk korszerűsítésével igyekeznek megfelelni.

Áprilisban megállt az infláció csökkenése, az árak 2,3 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. A várakozásoktól eltérő adat az élelmiszer és zöldség, valamint az olaj árának emelkedése, a forint gyengülése és a januári áfacsökkentés mérsékelt hatása következményeként született.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.