Üzleti tippek

Adóemelés és a várva várt reformok

Az új kormány ötévesre tervezett adócsökkentési programját akár két évre is befagyaszthatják, hogy mielőbb stabilizálják a költségvetést. A programban nagy hangsúlyt fektetnek a kis- és középvállalati (kkv) szektor erősítésére.

A kkv-réteg ösztönzését a beszállítói réteg növelésével kívánja támogatni a kormány. Emellett a fizetésképtelenség felszámolásával a körbetartozást próbálja megszüntetni a program. Ezzel egy időben a jogi háttér szigorítása, valamint a rosszhiszemű vállalkozók kiszűrése is részét képezi a változtatásoknak.

Az induló vállalkozások, pályakezdők részére lehetővé teszik, hogy támogatást, hitelt és tőkét együttesen nyújtó csomaghoz jussanak. Az állami exporttámogatások legnagyobb kedvezményezettjei a terv szerint a kkv-k lesznek. Ezen felül létrehozásra kerül majd egy regionális tőkealap, mely az uniós, a kormányzati és a magántőke közvetítését egyidejűleg oldja meg.

Üdvözölt lépések

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) üdvözli a reformelképzeléseket, közölte Vadász György, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke. Fontos a szolgáltató állami gondolkodásmód elsajátítása, a jelenlegi bonyolult önkormányzati rendszer megváltoztatása, valamint a régiók rendszerének létrehozása, tette hozzá Vadász.

Az úgynevezett szolidaritási hozzájárulás, egy újfajta adónem lenne, mint a luxusadó. A költségvetés stabilitásának mielőbbi elérése érdekében bevezetésre kerülő adó is elfogadható a BKIK számára. Azt azonban, hogy hol lesz meghúzva a határ, milyen kiskapuk lesznek benne, még nem tudni, summázta véleményét az alelnök. Majd hozzátette, a BKIK ragaszkodik a tudatosan, társadalmi vita során kialakított álláspontokhoz, és attól nem térne el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik