Üzleti tippek

Az ORTT cáfolja a legfőbb ügyészség állításait

Az ORTT csütörtöki határozatában kijelentette: nem ért egyet a legfőbb ügyész helyettesével. Szerintük a tévékoncessziók körül minden rendben van.

A Legfőbb Ügyészség egy héttel ezelőtti felszólalása kapcsán az Országos Rádió és Televízió Testület kijelentette, hogy „a felszólalással nem ért egyet, nem követett el mulasztásban megnyilvánuló törvénysértést, mert nincs indoka a két országos földi sugárzású kereskedelmi televízió megújított műsorszolgáltatási szerződése azonnali hatályú felmondásának.”

Az indoklás szerint azért nem követtek el törvénysértést, mert nincs indoka a két országos földi sugárzású kereskedelmi televízió megújított műsorszolgáltatási szerződése azonnali hatályú felmondásának.

Az ügyészségi vizsgálat tárgya a 2005. július 20-án kelt, a TV2 és az RTL Klub műsorszolgáltatóival megújított szerződésekkel összefüggő közigazgatási eljárások törvényessége volt. A legfőbb ügyész helyettese ennek keretében vizsgálta az ORTT által 2004–2005-ben meghozott, a két műsorszolgáltatót érintő szankcionáló határozatokat, hiszen azon ügyekben a testület a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény szerint közigazgatási szervként jár el – áll az ORTT közleményében. Az irat a vizsgálattal kapcsolatban így folytatódik (figyelem, szó szerint idézünk!): „nem vizsgálhatta a jogosultság megújításával kapcsolatos eljárást, hiszen az nem tartozik a médiatörvény hivatkozott rendelkezése szerint az államigazgatási eljárás általános szabályairól szóló 1957. évi IV. törvény (Áe.), 2005. november 1-jétől a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (Ket.) hatálya alá.”

A legfőbb ügyész helyettese a konkrét közigazgatási eljárások törvényességére nem tett észrevételt, ugyanakkor az általa nem vizsgálhatott eljárásról és döntésről megállapította, hogy törvénysértő volt – hangsúlyozza a közlemény. A testület álláspontja az, hogy az ügyész a „nemleges hatáskörben tett megállapítására alapozta azt a kijelentését, mely szerint a hatáskörébe tartozó közigazgatási ügyben a testület mulasztásos törvénysértést követ el” mindaddig, amíg a „megújító szerződéseket” azonnali hatállyal fel nem mondja.

A testület határozott véleménye az, hogy jogszerűen nem alapozható egy, az ügyészi törvényességi vizsgálat körébe nem tartozó ügyre a törvényességi felügyelet bármely intézkedése. Az ORTT leszögezi, hogy a legfőbb ügyész helyettese által említett megújító szerződés nem létezik, hiszen a testület – az ügyész által nem vizsgálhatott – döntést követően a műsorszolgáltatókkal módosította a szerződéseket, és így jelenleg egyetlen – az időtartam tekintetében módosított – műsorszolgáltatási szerződés létezik. Ennek azonnali hatályú felmondása a műsorszolgáltatási jogosultság gyakorlásának azonnali megszüntetéséhez vezetne. A szerződés azonnali hatályú felmondása esetén „nem áll helyre az eredeti állapot”, azaz a módosítás előtti szerződés nem marad hatályos – zárul az ORTT közleménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik