Üzleti tippek

Nyugati tévétársaság Phenjanban

Megnyílt hétfőn Phenjanban a Nagy-Britanniában bejegyzett Association Press Television News (APTN) tévéállomás irodája.

Az APTN a nyugati tévétársaságok közül elsőként kapott engedélyt az észak-koreai hatóságoktól, hogy irodát tartson fenn a sztálinista államban, és állandó jelleggel tudósítson az országból.

Négy éven át tartó nehéz tárgyalások előzték meg az iroda megnyitását. Forma szerint a Koreai Központi Rádió és Televízió volt az Associated Press Television News tárgyalópartnere, de bizonyosra vehető, hogy a legmagasabb állami szinten született meg az engedélyező döntés. A megállapodás értelmében a Koreai Központi Rádió és Televízió három munkatársa állandó jelleggel az APTN irodájában fog tevékenykedni, s ellenőrzi a nyugati tévétársaság forgatócsoportjainak munkáját.

Az APTN tudósítói már évek óta együttműködnek a Koreai Központi Rádióval és Televízióval, s alkalmanként már korábban is kaptak meghívásokat Észak-Koreába, hogy tudósítsanak onnan fontos eseményekről. Legutóbb május 15. és 18. között, a phenjani kereskedelmi kiállításon dolgozott egy APTN-forgatócsoport a távol-keleti kommunista országban.

Mostanáig négy akkreditált külföldi tudósító dolgozott állandó jelleggel Észak-Koreában. Hárman közülük kínaiak (az Új Kína hírügynökség és a Zsenmin Zsipao kommunista pártlap tudósítói), a negyedik pedig az orosz ITAR-TASZSZ hírügynökség munkatársa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik