Üzleti tippek

Törvénytelen a TV2 és az RTL Klub működése

Információink szerint a Legfőbb Ügyészség levélben arról tájékoztatta az ORTT-t, hogy a TV2 és az RTL Klub koncessziójának meghosszabbítása törvénytelen volt.

A levél létezését megerősítette lapunknak Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség (LB) szóvivője.

Az Országos Rádió és Televízió Testületnél egyelőre nem tudtak reagálni a feljegyzésre. ORTT-s forrásból úgy tudjuk, hogy a levelet jövő csütörtöki ülésén tárgyalja a testület, addig nem valószínű, hogy a testület bármiféle álláspontot ki tudna alakítani. Ugyanakkor az LB sem járt jobban a testületnél: a legfőbb ügyész helyettese május 2-án felszólalást nyújtott be, de ennek elbírálásáról az ORTT azóta semmilyen formában nem nyilatkozott.

Az ügyészségi feljegyzés szerint az ORTT mulasztásos törvénysértést követett el azzal, hogy a megújító szerződéseket – melyeket ő maga kötött – nem mondta fel azonnali hatállyal. Az ügyészségi álláspont szerint ugyanis azonnal fel kell mondani a szerződést, ha azt jogsértő állapot miatt nem lehetett volna megkötni, és még mindig fennáll a jogsértés, ugyanis ezt írja elő a médiatörvény. (Médiajogászok kedvéért: a 112 paragrafus negyedik bekezdése.)

A jogsértő állapot a levél tanúsága szerint azonban nem abban áll, ami miatt a szerződésújításkor az ORTT néhány tagja, illetve a Fidesz politikusainak szemet szúrt. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának kezdeményezésére lefolytatott törvényességi vizsgálat egész máshol talált fogást. A feljegyzés szerint ugyanis a műsorszolgáltatási jogosultságot annak lejártakor, vagyis 2007-ben lehet csak meghosszabbítani. (Egy újabb adalék jogászoknak: 107. paragrafus, első bekezdés.) Egy szuszra azt is közli a levél, hogy nem lehet megújítani a jogosultságot, ha a jogosult a szerződést ismételten (vagy súlyosan, de ez most mindegy) megszegte. Az ORTT pedig tavaly és tavalyelőtt többször szankcionálta a tévécsatornákat, tehát az ismételt szerződésszegés egyértelműen megállapítható.

Fazekas László sajtófőnök az RTL Klub nevében nem kívánta kommentálni az eseményeket. A TV2 jogi tanácsadója, Benke Gábor lapunknak valamivel bővebben úgy nyilatkozott, hogy őket hivatalosan még senki nem kereste meg ebben az ügyben. És a csatornánál két állami szerv egymás közötti ügyének tekintik a levelet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik