Üzleti tippek

Ingyenes az Opten követelés-nyilvántartó rendszere

Minden szakma lehetőséget kap arra, hogy részt vegyen a magyar gazdaság kifehérítésében, és a körbetartozások rendszerének fölszámolásában, miután az Opten Kft. ingyenessé tette az ÉVOSZ-szal közösen megformált követelés nyilvántartó rendszerét.

„Sajnálatos módon a konkurens cég tegnapi sajtótájékoztatóján valótlan dolgok is elhangoztak” – nyilatkozta a FigyelőNetnek Tóth Tamás, a Opten Kft. ügyvezető igazgatója. Valótlan volt az az állítás, hogy a rivális Eye Watch az egyetlen rendszer, mely komplex, faktorálást, és kinnlevőség kezelést is tartalmazó szolgáltatásokat tud nyújtani az ügyfeleknek.. Az Opten rendszere bármely szakmai szövetség, vagy kamara tagjai számára ingyenes sőt, az ügyfelek 10 ezer forint értékű jóváírást kapnak a cégtárban való keresésekre, summázta véleményét az ügyvezető.

Az Opten már a csütörtöki sajtótájékoztató előtt megküldte ajánlatát az IPOSZ-nak, a tárgyalás időpontját pedig még korábban kitűzték, ezért meglepte őket, hogy a szakmai szövetség az előtt csinált ingyen reklámot egy fizetős szolgáltatónak, hogy az ingyenes szolgáltatót meghallgatta volna.

Szerdától bármilyen szakmai szövetség, kamara, vagy más érdekvédelmi szervezet lehetővé teheti tagjai számára az Opten követelés-nyilvántartó rendszerének ingyenes használatát – jelentette be Tóth. Az Építési Vállalkozások Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) tagjai máris ingyen használhatják a rendszert, és aláírta már a csatlakozásról szóló dokumentumokat számos egyéb szövetség, egyesület és kamara is.

„A lánctartozásokból eredő veszteségek mérséklésében nagyon fontos szerepet játszhatnak azok a szolgáltatók, amelyek a követelésekkel kapcsolatos kockázatok kezelésében segítik a szállítókat. Örvendetes, hogy hazánkban ez a piac is fejlődésnek indult” – nyilatkozta Pongorné Dr. Csákvári Marianna, a GKM helyettes államtitkára.

Az Opten rendszerében valamennyi magyar vállalkozás adatai megtalálhatók, a cég az Igazságügyi Minisztériumtól vásárolt hivatalos adatok alapján csaknem 700 ezer magyar vállalkozás valamennyi cégbíróságon bejegyzett adatát tartja nyilván. Ezek között szerepel jelenleg 30 ezer olyan cég is, melyekkel szemben egy vagy több jogos követelés áll fenn. Az induló adatbázis hamarosan másfélszeresére bővül és folyamatosan frissül, így minden eddiginél szélesebb adatbázissá növi ki magát.

A felhasználók is fölvihetnek új adósokat a listára, így maguk is hozzájárulhatnak az adatbázis tökéletesítéséhez. A rendszer ingyenes monitoring szolgáltatást is nyújt, vagyis értesíti a felhasználót ügyfeleinek adatváltozásáról. A csatlakozó szövetségek tagjai 10 ezer forint erejéig ingyenesen kérhetnek le mérlegadatokat és cégbíróságon bejegyzett hivatalos adatokat egy-egy cégről, és a keret erejéig információt kaphat az adott cég maximális hitelkeretéről, vagy csődesélyéről.

„A Magyar Bankszövetségnek elemi érdeke, hogy megszűnjön a körbetartozások rendszere, ezért értelemszerűen támogatjuk a kezdeményezést” – nyilatkozta Nyers Rezső a Bankszövetség főtitkára. Nyers szerint az Opten adatbázisa a bankok számára elsősorban a hitelezési kockázat elemzése során lehet hasznos, hiszen a vállalkozások sokszor előbb adósodnak el beszállítóik felé, mint hogy elmulasszák az aktuális banki törlesztő részlet fizetését, ezért az Opten rendszere frissebb képet adhat egy vállalkozásról, mint a rosszul fizető adósokat tartalmazó BAR.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik