Üzleti tippek

Az IPOSZ is beszáll a körbetartozás elleni harcba

A körbetartozások további terjedésének megfékezésére és a későbbi tartozások kialakítása ellen együttműködési megállapodást írt alá az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) és az Eye Watch Global Network Kft. csütörtökön az IPOSZ székházában.

A megállapodás értelmében kedvezményes díjért, havi ezer forintért az IPOSZ-tagok igénybe vehetik az Eye Watch Global Network Kft. szolgáltatását, melynek során nemcsak az esetleges partnereik tartozásait és hitelképességét követhetik nyomon, de olyan pénzügyi szolgáltatásokhoz is juthatnak, mint a faktoring vagy pénzügyi tanácsadás.


Kiss Imre, az Eye Watch ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az Eye Watch becslése szerint a körbetartozás 600-700 milliárd forint lehet az összgazdaságra vetítve. Szűcs György, a IPOSZ elnöke kérdésre válaszolva elmondta: a körbetartozás több tízezer tagjukat érinti becslések szerint 240 milliárd forint értékben, de ezen felül 34-40 milliárd forintra becsülik a be sem fogadott számlák tartozásait.


Az APEH is enged


Kassai Róbert, az IPOSZ alelnöke utalva az IPOSZ legfrissebb felmérésének eredményére, elmondta: a körbetartozás a legkisebb vállalkozásokat érinti a legérzékenyebben. A felmérésből az is megállapítható volt, hogy a nemfizetés legsúlyosabb következménye az ellehetetlenülés, majd a csőd még megelőzhető. Ennek érdekében az IPOSZ több szervezettel is tárgyal a körbetartozás kezeléséről. Utalt arra, hogy az APEH a szövetség értékelését elfogadta, és ígéretet tett arra, hogy a maga részéről biztosít minden olyan törvényes keretek között megadható kedvezményt, melynek segítségével az IPOSZ családi és mikrovállalkozásai kis időt nyerhetnek a körbetartozásaik kiegyenlítésére.


Kassai elmondta, hogy az APEH például nullás adóigazolást adna ki azoknak a vállalkozóknak, akik igazoltan, körbetartozás miatt késlekednek az adóbefizetéssel, amennyiben azt írásban kérik.


Az IPOSZ szerette volna elérni azt is, hogy csak a befolyt összegek után kelljen áfát fizetni. Az áfatartozás pénzszemléletű kezelését azonban az EU 6. számú direktívája nem teszi lehetővé – jegyezte meg Kassai.


Nagyobb hangsúly a pénzügyi garanciákra


Az IPOSZ javaslata, hogy nagyobb hangsúlyt kell helyezni a pénzügyi garanciák biztosítására, a nemfizetés utáni azonnali szankciók bevezetésére. A beruházó kötelességévé kell tenni, hogy ellenőrizze az alvállalkozókkal szembeni pénzügyi elszámolásokat, a kifizetéséket.


Az IPOSZ a körbetartozási problémáról még a bankszövetséggel is tárgyalna, hogy a vállalkozásoknál a bankok vegyék figyelembe, ha a BAR-listára körbetartozás miatt kerül fel egy vállalkozás.


Pongorné Csákvári Marianna, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) helyettes államtitkára a sajtótájékoztatón kiemelte az érdekképviseletek szerepét a körbetartozások kezelésében. A tárca szándéka szerint igyekszik a közbeszerzési törvény módosításában olyan feltételeket kialakítani, amelyek a kis- és középvállalkozásoknak lehetővé teszik az eddiginél nagyobb részvételt. A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet a kis- és középvállalkozások pénzügyi gondjait enyhítő lehetőségekre, a Széchenyi Kártya, illetve a Lánc-híd faktoring programra.


Kérdésre válaszolva Szűcs György, az IPOSZ elnöke elmondta, hogy tudnak az Opten követelés nyilvántartási rendszerről is, amelyet hamarosan alaposabban megismernek és várják az együttműködésre vonatkozó konkrét javaslatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik