Üzleti tippek

MKIK: itt az idő a radikális lépésekre

Jelentősen javultak a magyar cégek üzleti várakozásai az első félévben – közölte Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerdán, az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet (MKIK GVI) áprilisban végzett konjunktúrafelmérésének megállapításait ismertetve. A GVI ügyvezető igazgatója szerint megfelelő az idő radikális kormányzati, költségvetési lépésekre.

Jelentősen nőtt az üzleti kilátásba vetett bizalom, de nem változott az üzleti helyzet megítélése körüli bizonytalanság – mondta Parragh.


Tóth István János, az MKIK GVI ügyvezető igazgatója azt hangsúlyozta, hogy számításuk szerint a második negyedévben tovább erősödik a gazdasági fellendülés, ami a harmadik negyedévben is kitart.


Az ügyvezető igazgató szerint a fellendüléshez a magyar cégek exportpiacainak kedvező alakulása is hozzájárul, és ilyen konjunkturális viszonyok mellett megfelelő az idő radikális kormányzati, költségvetési lépésekre.


A beruházási aktivitás erősödése érzékelhető a megkérdezett cégek körében, ami elsősorban gépberuházásokra irányul. A felmérés szerint a beruházási aktivitás várható növekedése az idegenforgalomban, az iparban jellemző leginkább – mondta Parragh.


Bővülhet a foglalkoztatottság


A felmérés szerint tovább növekedett a vállalkozások munkaerő kereslete. Nőtt a létszám stabilitásával és bővítéssel számoló cégek aránya, csökkent a leépítést tervezőké. A létszámot leginkább a többségi külföldi tulajdonban lévő cégek tervezik növelni. Parragh szerint a következő félévben megállhat a munkanélküliségi ráta növekedése, és bővülhet a foglalkoztatottság.


A kapacitáskihasználtság számottevően javult az elmúlt félévhez képest és átlagos értéke meghaladta a 76 százalékot. Az értékesítés 2005. áprilisban megindult növekedése tovább folytatódott: a cégek több mint 42 százaléka számolt be az értékesítési volumen növekedéséről és 24 százalékuk csökkenésről.


Ötletekkel és pletykákkal nem foglalkoznak


A szolidaritási adó bevezetésével kapcsolatos újsághírre vonatkozó kérdésre válaszolva Parragh László közölte: ötletekkel, pletykákkal nem kívánnak foglalkozni. Várják a kormány hivatalos komplex programját a költségvetés rendbetételére – tette hozzá.


Az MKIK GVI minden évben tavasszal és ősszel elkészíti el a kamara tagvállalatai körében a konjunktúra felmérését. A mostani kutatás során a megkérdezett 11 ezer cégből 1349 válaszolt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik