Üzleti tippek

Kamarai vállalkozói fórumot tartottak Szolnokon

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaság május 17-én vállalkozói fórumot tartott a szolnoki Tisza Szállóban, amelyre meghívást kapott a megye beruházásokban érdekelt 200 legnagyobb ipari, kereskedelmi és szolgáltatási területen tevékenykedő vállalkozása.

A vállalkozói fórum közvetlen tájékozódási lehetőséget kívánt biztosítani a vállalati döntéshozók számára az MFB Cégcsoportjánál igénybe vehető fejlesztési forráslehetőségekről. A rendezvényre a megye 200 legjelentősebb, beruházásokban érdekelt ipari, kereskedelmi és szolgáltatási vállalkozása kapott meghívást.

A megyei kamara elnöke, Dr. Sziráki András előadásában hangsúlyozta, hogy az európai uniós csatlakozást követően a térségben dinamikusan nőtt az ipari termelés, ami a megyék rangsorában a harmadik helyet jelenti Komárom-Esztergom és Borsod-Abaúj-Zemplén megye után. A kis- és középvállalkozások termelése 15 százalékkal bővült, ami éppen kétszerese az országos átlagnak. A termelés húzóereje az export, amely 18 százalékkal haladta meg az előző évit, és ennek – a létrejött klaszter- és beszállítói programok keretében – mára közel tízezer mikro-, kis- és középvállalkozás is a részesévé vált.


Legyen hagyományőrzés

A pénzintézet megyei képviseletének vezetője, Hekli István azt emelte ki, hogy ezt a szakmai konzultációs rendezvényt a szervezők hagyományindítónak szánják a megye meghatározó vállalkozásaival való kapcsolatépítésben. Az MFB az elmúlt években megteremtette a lehetőségét, hogy az EU szabályozásával összhangban, fejlesztési bankként, hosszúlejáratú kedvezményes hitelekkel és fejlesztési tőkebefektetés nyújtásával segítse elő a vállalkozói és önkormányzati szektor beruházásait. A „Sikeres Magyarországért” Hitelprogram keretében Jász-Nagykun-Szolnok Megye vállalkozásai 2006 tavaszáig, több mint 6 milliárd forintot vettek igénybe. Ebből 3 milliárd az ipari, kereskedelmi és szolgáltatási vállalkozások, 2 milliárd az önkormányzatok, 1 milliárd pedig az agrárvállalkozások beruházásait finanszírozta.

A bank megyei képviseletének adatai szerint a megyei fejlesztések a kkv szektorban elsősorban a versenyképesség erősítéséhez szükséges technológiai korszerűsítésekre, telephelybővítésekre irányultak. Az önkormányzatoknál kiemelt helyen álltak a víziközmű-, és útberuházások, valamint az intézménykorszerűsítések.


Több az egyéni vállalkozó a megyében

A megyében mintegy 28 500 vállalkozás működik, ezek 38 százaléka társas, 62 százaléka egyéni vállalkozó. A vállalkozói aktivitás lényegesen nem változott, ezer lakosra továbbra is csak 65 vállalkozás jut. Az aktív munkaképes korosztály 47,4 százaléka rendelkezik munkaviszonnyal, ez országos szinten is a legalacsonyabbak közé tartozik. A munkanélküliség a térségben 7,5 százalékos, tavaly enyhén emelkedett. A megyei kamara elnöke szerint ugyanakkor nyugtalanító, hogy a munkaerőpiacon egyidejűleg van jelen a munkanélküliség és a munkaerőhiány.


A munkaerőpiac igénye és a szakképzés kínálata nincs összhangban: különösen szembetűnő, hogy a húzó ágazatot képviselő gépipar, feldolgozóipar több területen munkaerő gonddal küzd. A megye szakképző intézeteiben tanuló mintegy 6 500 diákból alig több mint 200 választotta a fémforgácsoló, géplakatos, hegesztő szakmát. A felzárkózás gyorsítása érdekében szemléletváltásra van szükség a szakképzésben, a munkaerőpiac igényeihez történő alkalmazkodás érdekében.

A megye gazdasági szervezetei 63 milliárd forintot fordítottak beruházásra, 13 százalékkal többet, mint az előző évben. A vállalkozói fórum legfőbb céljának dr. Sziráki András éppen azt tartja, hogy bemutassa a vállalkozásoknak a beruházási, fejlesztési forráslehetőségeket, és ezzel hozzájáruljon a növekedési dinamika fenntartásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik