Üzleti tippek

Több hitel a vállalkozásoknak

admin
admin

2006. 05. 16. 13:43

Az elmúlt hat évben megtöbbszöröződött a kis- és középvállalkozások által felvett hitelek állománya, 1999-ben ez 460 milliárd forint, 2005 végén már közel 3 ezer milliárd forint volt – mondta Kállay László.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) főosztályvezető-helyettese a K&H Bank sajtótájékoztatóján, kedden Budapesten elmondta: a Második Nemzeti Fejlesztési Tervben a kormányzat szeretné egyszerűsíteni és kibővíteni a kis- és közepes cégek hitelezését, hogy az döntő részt képviseljen a külső forráshoz való hozzájutásukban.

Kállay László kifejtette: a gazdasági tárca adatai szerint, míg 2000 végén a kis- és középvállalkozások által felvett hitelek összege mintegy 904 milliárd forint volt, addig 2001 végére 1280,7 milliárd forintra, 2002 végére 1402,4 milliárd forintra és 2004 végére már 2225,5 milliárd forintra nőtt a kis- és középvállalatok által felvett kereskedelmi banki hitelek állománya. Napjainkra erős verseny alakult ki a hitelintézetek között a kis- és középvállalkozások megnyeréséért, ez hozzájárul ahhoz, hogy egyre kedvezőbb kondíciók mellett jussanak finanszírozáshoz a kkv-k – emelte ki.

A GKM főosztályvezető-helyettese arról is szólt, hogy az uniós források szintén rendelkezésére állnak a kis- és közepes cégeknek, e tekintetben azonban maximum néhány 10 milliárd forint külső forráshoz juthatnak különböző pályázatok révén, így beruházásaik, fejlesztéseik beindításához, későbbi finanszírozásához továbbra is döntő részben a banki hitelek adják majd a külső forrást.

Ipacs Viktor, a K&H Bank főosztályvezetője aláhúzta: a hitelintézet a kis- és közepes cégek – amelyeknek nettó éves árbevétele nem haladja meg a 700 millió forintot – számára könnyített feltételekkel gyorshitel-konstrukciót dolgozott ki, az első négy hétben az ilyen gyorshitel állománya elérte a 2 milliárd forintot. A kkv-k gyorshitelét eredetileg egy akció keretében ez év május végéig akarták folyósítani, de az akció idejét várhatóan június végéig meghosszabbítják.

Elmondta: a bank könnyített gyorshitele olyan termékek körét öleli fel, amelyek éven belüli kölcsönöket, elsősorban folyószámla-hiteleket, illetve rövid lejáratú forgóeszközhitelt jelentenek. A hitel összegét, amely akár 50 millió forint is lehet, 3-6 havi igazolt számlaforgalom alapján határozza meg az ügyfélminősítés függvényében a hitelintézet. A felvehető kölcsön összege rendszerint a maximum féléves számlaforgalom hozzávetőleg egyötöd része lehet. Ezeknek a rövid lejáratú kölcsönöknek az esetében a fedezeti feltételeket – a korábbiakhoz képest – kevésbé szigorúan határozza meg a bank.

A bank főosztályvezetője kérdésre elmondta: tavaly a K&H-nál a kis- és közepes vállalkozások hitelállománya meghaladta a 70 milliárd forintot, míg betétállományuk hozzávetőleg 135 milliárd forintra rúgott. A kkv-k hitelállománya egy év alatt mintegy 50 százalékkal emelkedett, az elhelyezett betéteik összege több mint 10 százalékkal nőtt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.