Üzleti tippek

Több hitel a vállalkozásoknak

Az elmúlt hat évben megtöbbszöröződött a kis- és középvállalkozások által felvett hitelek állománya, 1999-ben ez 460 milliárd forint, 2005 végén már közel 3 ezer milliárd forint volt – mondta Kállay László.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) főosztályvezető-helyettese a K&H Bank sajtótájékoztatóján, kedden Budapesten elmondta: a Második Nemzeti Fejlesztési Tervben a kormányzat szeretné egyszerűsíteni és kibővíteni a kis- és közepes cégek hitelezését, hogy az döntő részt képviseljen a külső forráshoz való hozzájutásukban.

Kállay László kifejtette: a gazdasági tárca adatai szerint, míg 2000 végén a kis- és középvállalkozások által felvett hitelek összege mintegy 904 milliárd forint volt, addig 2001 végére 1280,7 milliárd forintra, 2002 végére 1402,4 milliárd forintra és 2004 végére már 2225,5 milliárd forintra nőtt a kis- és középvállalatok által felvett kereskedelmi banki hitelek állománya. Napjainkra erős verseny alakult ki a hitelintézetek között a kis- és középvállalkozások megnyeréséért, ez hozzájárul ahhoz, hogy egyre kedvezőbb kondíciók mellett jussanak finanszírozáshoz a kkv-k – emelte ki.

A GKM főosztályvezető-helyettese arról is szólt, hogy az uniós források szintén rendelkezésére állnak a kis- és közepes cégeknek, e tekintetben azonban maximum néhány 10 milliárd forint külső forráshoz juthatnak különböző pályázatok révén, így beruházásaik, fejlesztéseik beindításához, későbbi finanszírozásához továbbra is döntő részben a banki hitelek adják majd a külső forrást.

Ipacs Viktor, a K&H Bank főosztályvezetője aláhúzta: a hitelintézet a kis- és közepes cégek – amelyeknek nettó éves árbevétele nem haladja meg a 700 millió forintot – számára könnyített feltételekkel gyorshitel-konstrukciót dolgozott ki, az első négy hétben az ilyen gyorshitel állománya elérte a 2 milliárd forintot. A kkv-k gyorshitelét eredetileg egy akció keretében ez év május végéig akarták folyósítani, de az akció idejét várhatóan június végéig meghosszabbítják.

Elmondta: a bank könnyített gyorshitele olyan termékek körét öleli fel, amelyek éven belüli kölcsönöket, elsősorban folyószámla-hiteleket, illetve rövid lejáratú forgóeszközhitelt jelentenek. A hitel összegét, amely akár 50 millió forint is lehet, 3-6 havi igazolt számlaforgalom alapján határozza meg az ügyfélminősítés függvényében a hitelintézet. A felvehető kölcsön összege rendszerint a maximum féléves számlaforgalom hozzávetőleg egyötöd része lehet. Ezeknek a rövid lejáratú kölcsönöknek az esetében a fedezeti feltételeket – a korábbiakhoz képest – kevésbé szigorúan határozza meg a bank.

A bank főosztályvezetője kérdésre elmondta: tavaly a K&H-nál a kis- és közepes vállalkozások hitelállománya meghaladta a 70 milliárd forintot, míg betétállományuk hozzávetőleg 135 milliárd forintra rúgott. A kkv-k hitelállománya egy év alatt mintegy 50 százalékkal emelkedett, az elhelyezett betéteik összege több mint 10 százalékkal nőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik