Üzleti tippek

Az MTV beszüntetné a reklámokat

A köztelevízió elnöke kiszámítható és értékálló finanszírozást követelt, cserébe jó műsorokat és reklámmentes programot ajánlott.

Rudi Zoltán, az MTV elnöke rendkívüli tájékoztatóján bejelentette: a MTV elvégezte a feladatát, a tavalyi évet pozitív mérleggel fejezte be. 1997-ben, a médiatörvény elfogadása után egy évvel 19 milliárd forint reklámbevétel mellett veszteséges volt, idén már nem az, pedig csak 16,5 milliárdból készíthetett műsort. Rudi a társaság erényeként említette, hogy nem kilincseltek a politikai pártoknál pénzért, hanem elfogadták, hogy az ország ennyi pénzt szán az MTV-re.

A Parlamentben máris a jövő évi költségvetésről egyeztetnek, az MTV pedig máris meg akarja fogalmazni, hogy mit akar: kerüljenek a képviselők figyelmének központjába a közszolgálati médiumok, és azok – gazdasági – függetlensége. Nem normatív, hanem értékálló és kiszámítható költségvetést akar – tette hozzá Rudi Zoltán. Legalább 3-5 évre kiszámítható büdzsét szeretne – mondta, majd hozzátette: a BBC-nél 10 évre előre rögzítik a felhasználható összeget.

A néző megérdemli, hogy az a médium, amelyik az ő pénzéből működik, az őt szolgálja, és ne a politikát – szögezte le Rudi.

A jelenlegi költségvetés mellett 27 évbe telne a MTV-nek, hogy technikai berendezéseit lecserélje. Az új technológia lehetővé teszi, hogy a nézők kikerüljék a reklámokat, ez pedig a közszolgálati tévék számára előnyös. A kereskedelmi televíziók ugyanis nem fognak, nem akarnak ingyen tartalmat adni – vélekedett a köztévé elnöke.

Az MTV hajlandó önként is beszüntetni a reklámok sugárzását, ha a költségvetésből – az adózók pénzéből – megkapják az „értékálló és kiszámítható” finanszírozást.

A Nemzeti Audiovizális Archívumról (NAVA) elmondta, hogy csak annyi képi anyagot tudnak digitalizálni, amennyi kapacitásuk van. Lassítja azonban az átadást, hogy a szerzői jogok tulajdonosaival meg kell erről állapodni, ez pedig mintegy 30 ezer, írógéppel írt szerződés áttanulmányozását jelenti. (Az MTV mintegy 4 milliárd forintot kapott körülbelül egymillió percnyi filmanyag digitalizálására, majd átadására a NAVA számára.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik