Üzleti tippek

47,1 százalékkal növelte profitját az Állami Nyomda

Az Állami Nyomda Nyrt. az év első három hónapjában 216 millió forint konszolidált nettó nyereséget ért el, 47,1 százalékkal többet, mint az előző év hasonló időszakában.

A nemzetközi számviteli szabványok (IFRS) alapján készült gyorsjelentés szerint az árbevétel 47,8 százalékkal 3,279 milliárd forintra nőtt. A jelentés felhívta a figyelmet arra, hogy a társaság árbevételének alakulását jelentősen befolyásolja egy-egy kiemelt projekt, illetve nagyobb megrendelés teljesítésének szezonális hatása.

Az árbevételen belül megduplázódott a biztonsági termékekből és megoldásokból származó bevétel, ami 1,209 milliárd forintot tett ki. Kisebb volument jelentett, de 121,6 százalékos növekedést mutatott a kártyagyártás és megszemélyesítés üzletág bevétele. Az első negyedévben a választási nyomtatványokból 39 millió forint bevétel származott, de a teljesítés döntő hányada áprilisban történt meg, így annak hatása a második negyedévben jelentkezik.


Üzemi szinten a nyereség 46,6 százalékos növekedéssel elérte a 247,48 millió forintot, az adózott eredmény 222,2 millió forint volt. A kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti nyereség (EBITDA) meghaladta a 391 millió forintot, de egy ingatlan bérbeadása miatt számított korrekcióval 434 millió forint az EBITDA.


Az Állami Nyomda részvénye a pénteki tőzsdenapon 6300 forinton zárt, az előző napival megegyező áron, és mindössze 676 darab részvény cserélt gazdát. A papír tőzsdei bevezetése, december eleje óta az árfolyam 5600 és 6890 forint között mozgott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik