Üzleti tippek

Befektetési tipp: Arany a tőzsdén

Negyedszázados csúcsot döntött az arany ára április elejére: a 2005. február végi 410 dollárról 586 dollárra drágult egy uncia (31,104 gramm) ára a világ nagy tőzsdéin. Jól jártak tehát azok a hazai ügyfelek, akik még tavaly 99 ezer forintért vettek a nemesfémet eddig itthon „nagyüzemi” szinten forgalmazó Bizományi Kereskedőház és Záloghitel (BÁV) Rt. egyunciás aranyrudacskáiból: ezek márciusra már 119 ezer forintot értek (közben a BÁV is 117 ezer forintra emelte az eladási árat). A hasznot azonban a bizományi vállalatnál nehéz realizálni, hiszen mindössze 93 ezer forintért veszi vissza az egyunciás aranyat.

Ezt orvosolhatja, hogy április 20-ától a Budapesti Értéktőzsdén is újabb lehetőség nyílt az aranykereskedelemre. Nem azonnali, hanem határidős adásvétel lehetséges, ennek keretében az arany árának aktuális havi lejáratára, az azt követő 2 hónapra, valamint júniusra, decemberre (maximum 18 hónapra előre) lehet ügyleteket kötni. A Béten legalább egykilós, azaz mintegy 4 millió forint befektetést igénylő aranytömbök cserélhetnek csak gazdát. A határidős piacokon azonban előzetesen nem a teljes összeget, csak jellemzően 10–15 százaléknyi hányadot, azaz mintegy 600 ezer forintot kell elhelyezni letétként az ügyleteket bonyolító értékpapír-kereskedőnknél.

A tőzsdei adásvételhez természetesen értékpapírszámlát kell nyitni egy brókercégnél (ez jellemzően ingyenes, magánszemélyeknek csak személyi igazolvány, adó- és lakcímkártya szükséges), és kalkulálni kell az évente legfeljebb néhány ezer forintos számlavezetési díjjal, illetve a konkrét ügyletkötési megbízások tarifájával (ez mintegy 2000 forintnyi lehet tranzakciónként). Az ügyleteket dollárban kötik, de az ügyfél hasznát számláján, a nap végén, jegybanki árfolyamon forintban írják jóvá (s ugyanígy vonják le a veszteséget).

Ha valaki nem az árfolyamesésekre, -emelkedésekre játszik, hanem fizikailag is igényli az aranytömböt, a kézhezvétel további 15 ezer forintba kerül. A minőség szavatolt: a vevő 995 ezrelékes finomságú, csak a magyar MetalArt által öntött, vagy a londoni aranypiaci szövetség, az LBMA finomítói listáján szereplő fémet kap kézhez a Hungária Közraktár közreműködésével.

A tőzsdei vásárlás előnye, hogy ily módon legálisan lehet áfamentesen aranyhoz jutni. Minden bizonnyal lesznek fizikai vevők is, hiszen szakértők szerint az egyéb befektetési lehetőségek bizonytalanná válása idején felértékelődik az arany „kincsképző” szerepe.

A Béten egyébként a folyamatos kereskedelmet egy tőzsdei árjegyző brókercég teszi lehetővé – magyarázta Szűcs Örkény, a Hamilton Tőzsdeügynökség Rt. befektetési tanácsadója. Az árjegyző akkor is vételi vagy eladási árfolyamot szavatol a befektetőknek, ha abban a pillanatban éppen nincs tényleges vevő vagy eladó a piacon. Az arany árfolyamát leginkább az amerikai dollár árának változása befolyásolja, így – szemben a hazai tőzsdei részvények egy részével – nincs kitéve a magyar gazdaság által kiváltott hatásoknak.
Itthon egyedül a Hamilton nyújt lehetőséget arra is, hogy valaki közvetlenül a világ nagy börzéin, a chicagói CBOT-on vagy a New York-i NYMEX-en kereskedjék arannyal. Igaz, ezeken egyetlen ügylet megbízási díja 17 euróba kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik