Üzleti tippek

Nincs balliberális túlsúly a médiában

A média balliberális túlsúlyát nevezte meg a Fidesz vereségének egyik okaként. Az ORTT vizsgálata szerint viszont számszerűen nem jelenik meg a kormánypárti túlsúly. Míg Gyurcsány Ferenc a hírműsorokat, addig Orbán Viktor a beszélgetős politikai jellegű műsorokat uralta.

A Fidesz politikusai az elmúlt két hónapban számtalanszor vetették fel, hogy a média balra húz. Kövér László a kampányidőszak hevében úgy fogalmazott: „a jelenlegi médiaviszonyokat jellemzi, hogy négyszer nagyobb esélye van egy választópolgárnak, hogy megismerje az MSZP-s politikus reagálását egy fideszes politikus kijelentésére, mint fordítva”. Orbán Viktor pedig a választási vereségük egyik okaként a balliberális médiatúlsúlyt említette. Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) felméréséből viszont az derül ki, hogy az elektronikus média egyenlően kezelte a Fideszt és az MSZP-t február elseje és április 26-a között.

4 perccel beszélt többet Gyurcsány

A hírműsorokban valamivel többet hangzott el az MSZP neve, illetve politikusainak nyilatkozatai, összességében ugyanis 33,4 százalék jutott a szocialista, míg 32 százalék a Fidesz politikusaira. A kormánytúlsúlyra hatással lehet még, hogy az SZDSZ 15,3 százalékos, az MDF pedig csupán 10,8 százalékos részesedést tudhat magáénak a hírműsorokból. Az ellenzéki politikusok viszont sokkal hosszabban beszélhettek a hírműsorokban, a közvetlenül elmondottak 39,2 százaléka ugyanis fideszes politikus szájából hangzott el. A beszédidő megoszlásából további 34,6 százalék a szocialistákra, 12 százalék a szabad demokratákra, míg 8,4 százalék az MDF-re jutott.

A legnépszerűbb hírműsorokban az RTL Klub Híradójában és a TV2 Tények című műsorában is fideszesektől idéztek a legtöbbet. A közszolgálati adókról a kiegyensúlyozottság nem mondható el, míg a köztévé a kormányoldalnak kedvezett, addig a Magyar Rádióban az ellenzéki politikusok kaptak több szót. Az m1 Híradójának déli adásába több szocialista politikust szerkesztettek be (70,1 százalék), mint ellenzékit február 1. és április 26 között. A műsor esti kiadásába valamelyest csökkent ez az arány, de az MSZP még így is túlsúlyt kap a közszolgálati adó hírműsorában. A Magyar Rádió valamennyi Krónikájában 40 százalék fölötti a fideszes megszólalók aránya.

A média objektivitása abban is mérhető, hogy a kampányidőszakban az egy percnél többet beszélő politikusok húszas listájának fele ellenzéki és fele kormánypárti: körülbelül 708 percet beszéltek az ellenzéki és 726 percet a kormánypárti politikusok. A legtöbbet Gyurcsány Ferenc nyilatkozta a hírműsoroknak, Orbán Viktor mindössze 4 perccel maradt el a kormányfőtől. Az első húszban szerepel még többek között Kuncze Gábor, Hiller István, Dávid Ibolya, Rogán Antal és Mikola István.

A magazinműsorokat a Fidesz uralja

A naponta jelentkező magazinműsorokban, ilyen például a Nap-kelte, a Mokka vagy az Este, egyértelműen a fideszes politikusok szerepeltek a legtöbbször, 37,8 százalék jutott a nagyobbik ellenzéki pártra, míg 30 százalék az MSZP-re. A Nap-keltében 36,7 százalékos, a TV2 Mokkájában 41,9 százalékos, a HírTV Ütköző című műsorában pedig 40,5 százalékos volt a Fidesz bármilyenfajta előfordulása. A két kispárt képviselői szerepelhettek a legkevesebbet a műsorokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik