Üzleti tippek

A cégek kezdik felfedezni a vezetési tanácsadást

A vezetési tanácsadó cégek forgalma Magyarországon 2005-ben mintegy 240 millió euró volt, a 2004-ben elért mintegy 230 millió euró után - mondta Kulcsár Péter, a Vezetési Tanácsadók Magyarországi Szövetsége (VTMSZ) elnöke sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Kulcsár Péter közölte: a 2001-2003-ban tapasztalt visszaesés után jó évet zárt az ágazat. Hozzátette: a következő években 5-6 százalékos, tanácsadási területenként eltérő forgalomnövekedés várható.

A VTMSZ elnöke elmondta, hogy a szervezet 164 egyéni, 47 vállalati, összesen 211 tagja a magyarországi vállalati tanácsadási piac forgalmának felét adja. Magyarországon mintegy 5-600 tanácsadó cég működik – tette hozzá.


A kiscégek nem használják ki az ágazatot

A VTMSZ elnöke szólt arról, hogy Magyarországon egyre kevesebb nagy tanácsadó cég van, mivel szétválnak, szakosodnak. A tanácsadási területek közül a stratégiai tanácsadás, az informatikai tanácsadás és a humánerőforrás-menedzsment került előtérbe az utóbbi időben Magyarországon. Az ágazat problémái között megemlítette, hogy a kis- és közepes vállalatok nem használják fel a tanácsadói szakmát.

Az európai piacról szólva az elnök elmondta, hogy a 300-320 ezer vezetési tanácsadó mintegy 60 milliárd euró árbevételt realizált 2005-ben.

Kulcsár Péter tájékoztatott arról, hogy a VTMSZ harmadszor hirdette meg a “Legjobb Tanácsadási Projekt – VTMSZ Garai Tamás Díjat”, amelyet az idén négy pályázó közül a FÓKUSZ-2 Gazdaságfejlesztési Központ Kft. nyert el, Stratégiai gépi beruházási projekt menedzsmenttervezés a Robert Bosch Elektronika Gyártó Kft.-nél című pályázatával.

Az elnök ismertette azt is, hogy 2006. november 8-10. között a Menedzsment Tanácsadók Európai Szövetsége (FEACO) Budapesten, a VTMSZ szervezésében tartja meg éves konferenciáját, közgyűlését, és a vezetési tanácsadók nemzetközi együttműködését támogató üzletember-találkozóját.


Erősödő nemzetközi jelenlét

Poór József a konferencia szervező bizottságának elnöke közölte, hogy az eseményen három kontinens 18 országa vesz részt, összesen 35 előadóval. Hozzátette: az idén a régió összes országa jelen lesz, továbbá az Egyesült Államokból, Japánból, Indiából is várják a résztvevőket.

Az Európai Menedzsment Tanácsadók Szövetségének (FEACO) jelenleg 24 ország vezetési tanácsadóit tömörítő nemzeti szövetség a tagja, így a FEACO ma több mint 3.600 vezetési tanácsadó céget, közvetve pedig több mint 105.000 vezetési tanácsadót képvisel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik