Üzleti tippek

Megnyílt a Magyar Sajtófotó kiállítás

Megnyílt a XXIV. Magyar Sajtófotó pályázat anyagából rendezett kiállítás csütörtökön Budapesten, a Művészetek Palotájában.

“A jó fotográfusnak van ugyan szakmája, s ilyen értelemben a csőszerelőtől nemigen különbözik, de szakmája a hivatása, mi több, az életformája” – mondta a díjátadással egybekötött ünnepségen Nádas Péter író. A Kossuth-díjas alkotó megfogalmazása szerint van egy keskeny mezsgye egy éles hegygerincen, minden valamirevaló fotográfusnak egy életen át ezen kell haladnia, teljes biztonsággal; mindig tudnia kell, mit tesz, s azt is, mit, miért nem.

A hivatalos megnyitó után átadták a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) és a Magyar Fotóriporterek Társasága által kiírt pályázat díjait. A kiírásra 266 fotográfus 7600 képet küldött be, ezek közül mintegy háromszáz látható a Művészetek Palotája földszintjén és emeletén berendezett, egy hónapon át ingyenesen megtekinthető kiállításon.

A MÚOSZ nagydíját Dezső Tamás szabadúszó fotóriporter kapta “Románia – Helyzetkép az uniós csatlakozás előtt” című sorozatáért, az ünnepségen ő vehette át a legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért járó André Kertész-nagydíjat is “Tótkomlós” című fotóiért. Hír – eseményfotó egyedi művek kategóriában az első díjat “Szerelésből robbantás” című képéért Reviczky Zsolt, a Népszabadság munkatársa nyerte el. A második díjat Veres Viktornak, a Blikk fotósának, a harmadikat Darnay Katalinnak, az Europress Sajtóügynökség munkatársának ítélték.

Képriport kategóriában a szellemi szabadfoglalkozású Hartyányi Norbert végzett az első helyen “Sínen vagyunk” című munkájával, a második Beliczay László, a harmadik Reviczky Zsolt lett. Az emberábrázolás – portré (egyedi) kategóriában a szellemi szabadfoglalkozású Horváth Dávid nyert “Eörsi István 2005” című képével. A második díjat Gárdi Balázs szabadúszó, a harmadik díjat Schmidt Andrea, a Dél-Magyarország munkatársa kapta.

Az emberábrázolás – portré (sorozat) kategóriában az első díjat Kovalovszky Dániel, a Népszabadság fotóriportere nyerte el, “Kapaszkodunk az időbe, 2005” címmel készített munkáival. A második helyen Stalter György szabadúszó, a harmadikon Kapolka Gábor, a Gang Fotóműhely munkatársa végzett.

Galéria A művészeti képek készítői közül Máté Róbertnek, a HVG külső munkatársának alkotását, “Az emlékmű” című fotót ítélték a legjobbnak. Ebben a kategóriában második díjat nem osztottak ki. A harmadikat Nándorfi Máté, a Magyar Távirati Iroda (MTI) fotósa és Neubauer Rudolf, a Magyar Rádió Online munkatársa nyerte el megosztva.

A művészeti sorozatok közül az első helyen Dezső Tamás, a másodikon Szigetváry Zsolt, az MTI külső munkatársa és Hajdú D. András szellemi szabadfoglalkozású, míg a harmadikon Bócsi Krisztián, a HVG külső munkatársának fotói végeztek.

A sport kategóriában az egyéni felvételek közül a legjobbnak Illyés Tibor (MTI) munkáját találták, a második helyet Koszticsák Szilárd (MTI), a harmadikat M. Németh Péter (Nemzeti Sport) szerezte meg. A sorozatok közül az első helyre Gárdi Balázs (szabadúszó), a másodikra Illyés Tibor (MTI), a harmadikra Árvai Károly (szabadúszó) anyagát rangsorolták. A természet és tudomány kategória egyedi alkotásai között Radics Milán (ZOOM Magazin) győzött, őt követi a második és harmadik helyen is Kovács Attila (MTI).

A sorozatok közül Németh György (MTI) nyert, a második Veres Viktor (Blikk), a harmadik Kovács Attila lett. A társadalomábrázoló dokumentarista egyedi alkotások készítőinek sorában Dezső Tamásé lett az első díj, a második helyre Kovalovszky Dániel (Népszabadság), a harmadikra Kőhalmi Péter (Észak-Magyarország) képét rangsorolták.

Galéria A sorozatok kategóriájában Gárdi Balázs (szabadúszó) munkái nyertek, megelőzve Stalter György és a nagydíjas Dezső Tamás fotóit. Humor kategóriában az első díjat Kovács Tamás (MTI) nyerte el. A zsűri nem adott ki második díjat, a harmadik – megosztva – Hajdú D. András és Kecskeméti Dávid (Blikk) képe lett.

A Népszabadság Rt. Escher Károly-különdíját a legjobb hírképért Koszticsák Szilárdnak, a legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díjat Dezső Tamásnak, a megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriportert megillető díjat Bócsi Krisztiánnak ítélték oda.

Budapest főváros Pro Kultúra Urbis Alapítványának – havi nettó 80 ezer forintos juttatással és munkái kötetlen megjelentetésével is járó – fotográfiai ösztöndíját Stalter György vehette át Schiffer János főpolgármester-helyettestől. Az intézményben három további kiállítás is megtekinthető május 27-ig: a National Geographic tárlata, a száz évvel ezelőtt született Rév Miklós tiszteletére rendezett emlékkiállítás, valamint az Emberség című fotóbemutató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik