Üzleti tippek

A Freedom House szerint szabad a magyar sajtó

Szabadnak minősítette a magyar sajtót a tavalyi évről készült, csütörtökön közzétett jelentésében a Freedom House New York-i székhelyű független amerikai szervezet, amely szerint azonban aggodalmat váltott ki, hogy 2005-ben is változatlanul magas volt az újságírók ellen kezdeményezett bírósági perek száma.

A Freedom House éves jelentéseiben három kategóriába sorolja a világ országait aszerint, hogy a sajtó helyzetét szabadnak, részben szabadnak vagy nem szabadnak ítéli meg. A jogi hátteret, a politikai befolyásolás és a gazdasági nyomás lehetőségeit pontokban mérlegelő a Freedom House módszertana szerint 0-30 pont között minősül szabadnak, 31-60 pont között részben szabadnak, 61-100 pont között nem szabadnak a sajtó. Magyarország pontjainak száma 21, amely a jogi környezet 5, a politikai befolyásolás 8 és a gazdasági nyomás 8 pontjának az összege.

A jelentés megállapítja, hogy erőfeszítések történnek az 1996-os médiatörvény felváltására. A közszolgálati rádió új elnökének a kinevezésével kapcsolatos válság is csak aláhúzta az új törvényi szabályozás szükségességét a közszolgálati média politikamentessé tétele és a ORTT működésének a javítása végett, hogy a közérdekre ne vetülhessen a pártpolitika árnyéka.

A jelentésben olvasható továbbá, hogy a magyar büntetőjogban bűncselekménynek minősül a rágalmazás. Az újságíró nemcsak saját szavaiért tartozik felelősséggel, hanem mások állításának a közléséért is. Az újságírók ellen kezdeményezett bírósági ügyek változatlanul nagy száma aggodalmat váltott ki 2005-ben a jelentés megállapítása szerint.

A HVG egyik újságírója, Rádi Antónia ellen eljárás indult, mivel értesüléseket közölt feltételezett maffiózók és állami tisztségviselők kapcsolatairól, a vádak részleteit azonban nem lehet megtudni, mivel a vádiratot titkosították. Török László, a Magyar Nemzet újságírója felfüggesztett ítéletet kapott rágalmazásért, mivel idézte, amit az ellenzéki Fidesz egyik vezető politikusa mondott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökről 2003-ban. Csík Rita, a Népszava újságírója ellen államtitoksértés miatt indított per az alsó fokú bíróságon felmentéssel végződött ugyan, de az ügyész megfellebbezte a döntést. Tavaly a legfelső bíróság megsemmisítette Bencsik Andrásra, a Demokrata című hetilap főszerkesztőjére rágalmazásért kiszabott tíz hónapos felfüggesztett börtönbüntetést – áll a jelentésben.

A Freedom House megemlíti, hogy a sajtót a magáncégek uralják, és nagyarányú a külföldi befektetők érdekeltsége mind az országos, mind a helyi lapokban. A sajtó szabadon működik, bár világosan tükrözi az országos politika megosztottságát.

A jelentés a sajtószabadság nemzetközi helyzetéről szólva megállapítja, hogy számos afrikai és ázsiai országban visszaesést tapasztalt. A sajtószabadság helyzete a legnagyobb mértékben az ázsiai Kelet-Timorban, Nepálban, a Fülöp-szigeteken és Thaiföldön, az afrikai Ugandában, Botswanában és Etiópiába, valamint két szovjet utódállamban, Oroszországban és Üzbegisztánban romlott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik