Üzleti tippek

A kormány számíthat a gazdaság szereplőire

A gazdaság szereplői felelős és fenntartható gazdaságpolitikát, államháztartási reformot várnak az új kormánytól, és ebben partnerei kívánnak lenni - reagáltak az országgyűlési választás második fordulójának előzetes eredményeire a munkaadói érdekképviseletek vezetői az MTI megkeresésére.

Széles Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) elnöke szerint azonnal össze kell hívni az Országos Érdekegyeztető Tanácsot, ahol Gyurcsány Ferenc ismertetheti a kormányzati teendőket, s a miniszterelnök vezetésével gazdaságfejlesztési bizottságot kell felállítani.

Ennek a gazdaságfejlesztési bizottságnak a fejlesztésekre kell koncentrálna – mutatott rá Széles Gábor. Az MGYOSZ elnöke szerint az idei költségvetési előirányzatokat be kell tartani, ami elengedhetetlen a piacok bizalmának fenntartásához.

“Egy hiteles, kiigazítást tartalmazó kormányprogram után a miniszterelnöknek európai illetve tengerentúli road show-n kellene ismertetnie programját annak érdekében, hogy a piacok bizalmát visszaszerezze” – fogalmazott Széles Gábor, aki úgy vélte, hogy a szeptemberben az EU-bizottságnak beterjesztendő kiegészített konvergenciaprogramban az euró 2010. évi bevezetését is meg kell erősíteni.

Mi lesz az államháztartással?

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint nagy kérdés, hogy az új kormány hogyan teszi rendbe az államháztartást, az államháztartás környezetét, illetve a nagy elosztási rendszerekhez mennyire tud, és mennyire akar hozzányúlni. A gazdaság szereplői egyértelműen elvárják az új kormánytól a költségvetés rendbetételét, az állami elosztó rendszerek reformját. A gazdaságpolitika centrumában a növekedésnek és az egyensúlynak kell állni.

A kamara elnöke hangsúlyozta, hogy a gazdaság szereplői felelős és fenntartható gazdaságpolitikát, államháztartási reformot, szolgáltató egészségügyet, versenyképességet növelő adórendszert várnak. A kamara elnöke közölte: ebben az új kormány számíthat a gazdaság szereplőire.

IPOSZ: gazdasági alapok kellenek

Az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) azt várja az új kormánytól, hogy gyorsan nekilásson egy olyan program végrehajtásának, amely megteremti a kohéziós és strukturális alapok felhasználásának feltételeit a magyar gazdaságban, társadalomban a 2007-2013 közötti években.

Szűcs György, az IPOSZ elnöke emlékeztetett arra: az IPOSZ tavaly novemberben összefoglalta és közzétette a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások növekedését szolgáló elképzeléseit. Utalt arra, hogy noha Magyarország európai uniós csatlakozása kapcsán jónéhány közösségi jogszabályt átvett, kevesebb figyelem kísérte azonban az uniós gazdasági, társadalmi gyakorlat átültetését. Ez pedig arról szól, hogy a családi, mikro-, kis- és középvállalkozásoknak meg kell adni azt a lehetőséget, hogy olyan fejlődési pályát futhassanak be, amely révén növekszenek.

Fontos a kkv-k növekedése

Szűcs György rámutatott: a mikro-, kis- és középvállalkozások növekedése a foglalkoztatás bővítése szempontjából is fontos, ezért olyan kormányprogramra van szükség, amely a növekedésüket szolgálja. Az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége (ÁFEOSZ) azt reméli, hogy folytatni tudják a kormánnyal megkezdett egyeztetéseket, a megkezdett munkát.

Zs. Szőke Zoltán, a szervezet főtitkára szerint nagy feladat vár erre a kormányra, ide sorolta a nagy elosztórendszerek rendbetételét, a tb- és az adórendszer átalakítását. Kiemelte: a kis- és közepes vállalkozások (kkv) megerősítését is várják a kormánytól. Arról, hogy ez konkrétan milyen feladatokat jelöl ki, egyeztetnek a többi kkv-s érdekképviselettel, és együtt fogalmazzák meg az elvárásaikat a kormány számára.

A főtitkár reményét fejezte ki, hogy törvények lesznek azokból a befejezetlen ügyekből, amelyek a választás megkezdése miatt a parlament asztalán fekszenek. Példaként említette az érdekegyeztető tanács működéséről szóló törvényjavaslatot, az ágazati párbeszéd bizottságairól szóló törvényt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik