Üzleti tippek

Kolosi is bocsánatot kért Dávid Ibolyától

Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója nyílt levélben kért bocsánatot az Esti Showder című műsor e heti adásának beharangozójában elhangzottakért. Fábry Sándor a Népszabadságban szólt hozzá az ügyhöz: „nincs miért” bocsánatot kérnie.

Herényi Károly frakcióvezető szerdán jelentette be, hogy Dávid Ibolya az Országos Rádió és Televízió Testülethez (ORTT) és Kolosi Péterhez fordul az RTL Klub egyik, csütörtökön adásba szánt műsorának beharangozójával kapcsolatban. A sajtótájékoztatón bejátszott előzetesben Fábry Sándor műsorvezető azt mondta: „Zöld erdőbe jártam, ibolyát találtam, nem akar szavazni, le kéne savazni”. Dávid Ibolya álláspontja szerint a kijelentés áthallást hordoz, annak nyilvánvaló címzettje és megszólítottja ő maga, az elhangzottak végén szereplő felszólítás pedig súlyosan sérti személyét, emberi méltóságát, jó hírnevét, és túlmegy azon a határon, amit a szabad véleménynyilvánítás körében – közszereplőként – eltűrni lenne köteles.

A csatorna és a programigazgató is elnézést kért

A médiahatóság szerdán – testületi tag kezdeményezésére – hatósági ellenőrzést rendelt el annak megállapítására: az elhangzott mondat sérti-e a törvényben foglaltakat. Az RTL Klub még szerdán elnézését kért azért, ha a beharangozó Dávid Ibolyát személyében sértette. Kolosi Péter pénteken, személyesen Dávid Ibolyának címezve megismételte a bocsánatkérést, jelezve, hogy megkapta az MDF elnökének levelét. „Magától értetődően nem állt szándékunkban Önt megsérteni és sajnáljuk, ha Fábry Sándor megjegyzése bántó volt, méghozzá az Önök véleménye szerint azért, mert az egyértelműen Önre vonatkozott úgy, hogy az Önnel szemben gyűlölet keltésére lett volna alkalmas” – írta. Kiemelte, hogy a kereskedelmi televízióban több szórakoztató műsor is a közélettel foglalkozik, és a kampánnyal kapcsolatos megnyilvánulások „nem tükrözik a csatorna véleményét, hanem azt a személyt (televíziós személyiséget) minősítik, aki a megjegyzést teszi”.

A programigazgató rámutatott arra: természetesen a véleménynyilvánítás szabadsága nem jelentheti azt, hogy akár egy közszereplő elviselni legyen kénytelen emberi méltóságának megsértését; „a határ azonban, amely egy ilyen módon sértő megjegyzés és a szabad vélemény között van, sokszor szubjektív, pláne egy szórakoztató műsor esetében, különösképpen egy választási kampány végén”. „Pontosan az értékelés, az értékelhetőség szubjektivitása indokolta azt, hogy a fent leírtak szerint cselekedjünk, és – akceptálva az Ön emberi méltóságában érzett bántottságát – a kifogásolt rész a tegnap esti műsorban sem hangozott el” – fűzte hozzá.

Fábry: Dávid kérjen bocsánatot

Mint jelezte, a véleménynyilvánítási szabadság és a személyiségi jogok tiszteletben tartása közötti dilemmát érintő iránymutatásként az eset leírását mellékelni fogják az RTL Klub etikai kódexéhez. „Bízom benne, hogy válaszomat és intézkedésünket Ön is kielégítőnek találja, és nem tart szükségesnek további hatósági intézkedést” – zárta sorait Kolosi Péter. A Népszabadság pénteken megjelent száma viszont Fábry Sándor “hozzászólását” közli, amelyben az RTL Klub műsorvezetője megállapítja: „műbalhéról”, egy „ártalmatlan semmiség üggyé pumpálásáról” van szó, így „nincs miért” bocsánatot kérnie az MDF elnökétől. Dávid Ibolyára célozva hozzáteszi: „bocsánatot a Nemzetes Asszonynak kellene kérnie attól a két és fél millió választópolgártól, akiket elárult”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik