Üzleti tippek

A kkv-k nagy többsége jövedelmező

Gazdaságilag zömében stabil a hazai kis- és középvállalati kör. A cégek többsége visszaforgatja az üzletbe nyeresége egy részét. Vezetőik szerint viszont hitelek nélkül nehéz fejlődni, ezért a jelenleg elérhetőknél testreszabottabb finanszírozási ajánlatokra lenne szükségük – idézi a BellResearch felmérését a Világgazdaság.

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb statisztikái szerint 53 ezer cég tartozik a kis- és középvállalati körbe. Ezen vállalkozások többsége 50–300 millió forint árbevételt termelt 2004-ben, jellemzően 20 fő alatti létszámmal. A társaságok közül minden második Budapesten vagy a főváros környékén folytatja tevékenységét; profiljukat tekintve legnagyobb részben a kereskedelmi ágazatba tartoznak, de az ipari és a szolgáltató cégek aránya is magas, míg mezőgazdasággal csupán töredékük foglalkozik.

A BellResearch felmérése szerint a kis- és közepes árbevételű vállalkozások 87 százaléka többségi magyar tulajdonban áll, és közel háromnegyedük legalább tíz éve működik. A vizsgált vállalkozói kör 83 százaléka szerint társasága – kisebb-nagyobb mértékben – jövedelmezően működik, mindössze 2 százalékuk látja úgy, hogy a bevételek a költségeket sem fedezik. A jövőbeli gazdasági várakozások ennél jóval vegyesebbek, alig több mint negyven százalékuk remél fejlődést, további negyvenöt százalékuk stagnálást vetít előre. A társaságok napi működését jelentősen hátráltatja ugyanakkor a körbetartozás, a követelések behajtásának nehézsége.

A kis- és középvállalkozások közül minden negyedik az éves árbevételének legalább 9 százalékát visszaforgatja a vállalkozásba. A cégek a fejlesztések túlnyomó részét saját erőből finanszírozzák, beruházási hitele csak minden ötödiknek van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik