Üzleti tippek

A kisebb cégek tartanak a pályakezdőktől

admin
admin

2006. 04. 18. 09:58

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) tavaly ősszel készített felmérése, melyből kiderül, hogy a cégek egyes munkaköröket akkor sem töltenek be pályakezdővel, ha egyébként tartósan nem találnak alkalmas jelöltet, olvasható a Népszabadságban.

A kisebb cégek azért nem vállalják magukra a pályakezdők alkalmazásával járó nehézségeket, mert nem elég tőkeerősek ahhoz, hogy vállalják a betanítás költségeit.


A felmérés szerint a több mint 250 főt foglalkoztató cégek majd háromnegyede, az ennél is kisebb cégek közül csak minden ötödik alkalmazza a betanítás vagy szakmai képzés valamilyen formáját.
A felmérés szerint az idei első fél évben a vállalkozások 20, a másodikban pedig 15 százaléka tervezi pályakezdők alkalmazását. Ez főleg a nagyvállalatokra jellemző: a 250 főnél többet foglalkoztató szervezetek között mindkét fél évben 40 százalékos arányt képviselnek a kezdőket is alkalmazó cégek.

Felsőfokú végzettségűeket a megkérdezett vállalkozások 15 százaléka alkalmazna. A cégek a tervezéskor rendszeresen alulbecslik létszámfelvételüket, s végül több pályakezdőt vesznek fel. Tavaly például a vállalkozások alig 40 százaléka tervezte felvételüket, s végül csaknem háromnegyedük alkalmazott pályakezdőt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2015. március 16.
Farkas Flórián, a Fidesz képviselõje az Országgyûlés plenáris ülésén 2015. március 16-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Farkas Flórián tényleg „ment a lecsóba”

Velika Kladusa, 2018. november 19.
Migráns férfiak főtt ételt esznek a tűz körül egy sátortáborban, a horvát határ közelében levő északnyugat-boszniai Velika Kladusa településen 2018. november 18-án.
MTI/AP/Amel Emric
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.