Üzleti tippek

Innováció szükséges a tőkebevonáshoz

Az Informatikai Vállalkozók Szövetsége (IVSZ) pénteken délelőtt tartotta meg Cégecskegyorsító Reggelire keresztelt előadássorozatának első eseményét.

A rendezvényen felszólalt Kovács Zoltán, az IVSZ elnöke, az előadásokat Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elnöke, Björn Ehring, a Bosch Alapítvány egykori oktatója, valamint Kuthy Antal, az IVSZ elnökségi tagja és egyben az Egroup ügyvezetője tartották.

Az új rendezvénysorozat célja a vállalkozók inspirálása, illetve az aznap használható tudás átadása. A mostani, tőkebevonásról szóló rendezvényt még számos további fogja követni a sorban, vállalkozásvezetés, menedzsment és emberi erőforrás témakörben.

Jelenleg 76 befektetési alap működik Magyarországon, melyek eddig több mint 1 milliárd dollárt fektettek be magyar vállalatokba, közölte a BÉT elnöke. Szalay-Berzeviczy aláhúzta, hogy a tőzsdei cégek osztalékadója 25-ről 10 százalékra csökken, ezzel is motiválva a közepes és nagy cégeket a tőzsdei bevezetésre.

A tőke akkor száll be szívesen egy vállalkozásba, ha annak üzleti modellje egy már megvalósult és piacképes ötleten alapul, ha teljesen áttörő ötlethez várjuk a fiskális segítséget, akkor az a gyakorlat hiányában elmaradhat, közölte Kovács Zoltán. Majd hozzátette: a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) számos pályázattal segíti az olyan innovációval jelentkező pályázó, mint például Rátkai Dániel, a 19 éves tanuló, aki a háromdimenziós ceruzát valósította meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik