Üzleti tippek

Elbocsátások jöhetnek a kkv-szektorban

A kisebb létszámú cégeknél elbocsátásokat indukál a minimálbér-emelés, a bérnövekedés leginkább a 20-49 főt foglalkoztató cégeket érinti – tette közzé a Magyarországi Volksbank Rt. kkv Körképében.

A Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet (GVI) közreműködésével készült konjunktúra-kutatás szerint a mostani minimálbér-emelés ugyan kisebb, mint a 2001-es, ennek ellenére a kisebb létszámmal dolgozó cégeknél elbocsátásokat idézhet elő.

A cégek 56 százalékánál nem volt olyan foglalkoztatott, akinek bruttó bére alacsonyabb lett volna a 62 500 forintos minimálbérnél, így ezeket a társaságokat nem érintette a minimálbér növelése. Ugyanakkor a foglalkoztatottak közel 14 százalékának bére alacsonyabb volt a minimálbérnél.

A megkérdezett cégvezetők 93 százaléka hallott már arról, hogy 2006. január elsejétől egy éven át mentesül a munkáltatói járulékfizetés alól az, aki már legalább három hónapja regisztrált munkanélkülit alkalmaz. A cégvezetők 28,6 százaléka tartotta elképzelhetőnek, hogy a járulékkedvezményt kihasználva regisztrált munkanélkülit foglalkoztat.

A KKV Körkép januári adatai szerint a vállalkozások némileg bizakodóbban ítélik meg helyzetüket, különösen az exportálók és a közepes nagyságú cégek ítélik meg derűlátóan a helyzetüket. Továbbra is igaz, hogy a külföldi tulajdonú társaságok jobbnak ítélik meg helyzetüket, mint a magyar tulajdonúak.

Tavaly bővült a kkv szektor termelése, ami együtt járt a jövedelmezőség kis mértékű növekedésével – derül ki a felmérésből. A 2005 júliusi felmérés adataihoz képest némileg nőtt a kkv-szektor munkaerő-kereslete. Az idei első félévben mintegy 7 ezer fővel növekedhet a kis és közepes vállalkozások munkaerő-kereslete, leginkább a közepes nagyságú vállalatok jeleznek létszámbővítési szándékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik