Üzleti tippek

A magyar médiatörvényt kifogásolja Brüsszel

admin
admin

2006. 04. 11. 16:33

Az Európai Bizottság kedden hivatalosan felkérte Magyarországot arra, hogy szüntesse meg a kábeltelevíziós szolgáltatások nyújtására a médiatörvénnyel bevezetett, az EU versenyjogába ütköző korlátozást.

Az elektronikus hírközlő hálózatok és elektronikus hírközlési szolgáltatások piacain belüli versenyről szóló bizottsági irányelv a piaci versenyfeltételek fenntartásának biztosítását célozza az Európai Unió területén. Az irányelv szerint a tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy az elektronikus hírközlési és átviteli szolgáltatások nyújtására nem vezetnek be, vagy tartanak fenn korlátozásokat.

Brüsszel azt kifogásolja, hogy a magyar médiatörvény ezzel szemben a kábelszolgáltatók átviteli szolgáltatások nyújtásához való jogát akkora területre korlátozza, amelyen az ország lakosságának mindössze egyharmada él. Ez ellentétes az irányelvvel.

Magyarország megfosztja a kábelszolgáltatókat attól a joguktól, hogy átviteli szolgáltatásokat nyújtsanak olyan területeken, ahol azt indokoltnak tartják. Ez a fogyasztók választási szabadságának kárára korlátozza a versenyt mind a kábelszolgáltatók, mind az infrastruktúrák között – nyilatkozta Neelie Kroes versenypolitikai biztos.

A Bizottság ezért kedden indokolással ellátott véleményt intézett Magyarországhoz, ami a jogsértési eljárás második fázisának felel meg. Ha Budapest a kézhezvételtől számított két hónapon belül nem felel meg a véleményben foglaltaknak, a Bizottság az ügyet az Európai Bíróság elé terjesztheti.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.