Üzleti tippek

Üzlet kalóriamentesen

Divat az egészséges életmód, az egészséges táplálkozás, a diétázás. Ez a trend betört a vendéglátás, az üzleti vacsorák, rendezvények világába is.

Hogyan válasszunk éttermet?


Ha üzleti partnereinket hívjuk ebédelni vagy vacsorázni, először is informálódjunk: van-e közöttük cukorbeteg, ételallergiával küzdő, diétázó, esetleg bizonyos ételeket vallási vagy más okból kerülő. Olyan éttermet válasszunk, amely képes megfelelni ezeknek a feltételeknek, és amelyet előzőleg személyesen kipróbáltunk. Ilyenkor érdemes arra is odafigyelni, nincsenek-e egymáshoz túl közel az asztalok, nem túl hangos-e a zene, nem túl nagy-e a zsivaj, van-e nemdohányzóknak fenntartott terem.

Rengetegen vannak, akik felesleges kilóiktól diétával szeretnének megszabadulni, de azok is, akik egészségük védelmében követnek valamilyen táplálkozási irányzatot, például lesznek vegetáriánusok vagy térnek át a bioélelmiszerek fogyasztására. Csakhogy sok cégvezető, vállalkozó életében rendszeresen helyet követelnek maguknak az üzleti vacsorák és egyéb rendezvények, megannyi jó üzlet köttetik a fehér asztal mellett. Ők bizonyos mértékben ki vannak szolgáltatva az adott étterem konyhafőnökének. A nagyobb rendezvények egy részén ráadásul a menübe sincs beleszólásuk, könnyen felborulhat az előzetesen gondosan megtervezett diéta.

Saláták, fehér húsok

Az egészséges életmódra törekvés a rendezvények világában is egyre nagyobb teret kap. Gonda Ágnes, a Rivalda Üzleti Találkozó- és Rendezvényszervező Kft. rendezvényigazgatója elmondta, hogy megrendelőik körében egyre nagyobb az igény salátákra, grillezett ételekre, vegetáriánus fogásokra. Különösen a hölgyek körében népszerű a hús elhagyása, mindenképpen gondolniuk kell rájuk, bármilyen menüsorral készülnek is. Viszonylag kisebb egyelőre a bioélelmiszerek népszerűsége. Nemzetközi üzleti rendezvények esetében természetesen arról is megkérdezik a megbízókat, honnan érkeznek, milyen vallásúak a meghívottak, például kóser menüvel is elő tudnak állni.

A húsételek esetében is egyre inkább a fehér húsok, azaz a szárnyasok, esetleg a hal a népszerűek a vörös húsok helyett. Ha egy svédasztalon például ötféle meleg ételt szolgálnak fel, abból az egyik vegetáriánusok számára is fogyasztható, három általában fehér húsból készül, és vörös húsból (sertésből, marhából) csak egy. Különösen nagy igény van a könnyű, hideg előételekre, és az étkezés végén felszolgált gyümölcsökre.

Egzotikus, magyaros

Egyre nő az egzotikus konyhaművészet remekeinek népszerűsége: a legdivatosabb ételek egyike a szusi, de az indiai specialitásoknak is nagy keletje van. Az idelátogató külföldiek azonban érthető módon a honi gasztronómiára kíváncsiak, így a nemzetközi rendezvények legnagyobb részén komoly igény mutatkozik a hagyományos, magyaros fogásokra.
Gonda Ágnes tapasztalatai szerint az ilyen vacsorákon nem maradhat el a hagyományos borjúpaprikás, előételként pedig a magyaros hidegtál, legfőképpen a libamáj. Kedveltek a bográcsos partik is, nagyon látványos, amikor az ínycsiklandó ételeket a vendégek szeme láttára készíti a séf. De a magyaros menü sem jelenti azt, hogy az ételeknek zsírban kellene tocsogniuk – megfelelő főzési technikával a hagyományos étkeket is el lehet készíteni valamivel könnyedebben.

Hasonló tapasztalatokról számol be a patinás, elsősorban magyaros konyhája miatt világhírű Gundel étterem és Party-Service marketingvezetője, Lengyel Zsuzsa. Az étterem elsősorban a magyar gasztronómiai hagyományok ápolását tartja fontosnak (ráadásul hozzájuk sokszor épp e téren szerzett hírnevük miatt térnek be a vendégek és a megrendelők), de igyekeznek kicsit finomítva, könnyedebbre „hangszerelve” elkészíteni a hagyományos honi recepteket, valamint a régi Gundel-fogásokat.

Kevesen tudják, hogy a régi magyar receptek között számos olyan van, amely egyáltalán nem felel meg a magyar konyhával kapcsolatos sztereotípiáknak. A magyaros vendéglátás korántsem egyenlő a gulyással: a hazai zöldségnek például Európa-szerte nincs párja, s a remek alapanyagból számos kiváló, könnyű, ugyanakkor ízletes étel készíthető.

Rendeljen okosan!


Akkor sem kell lemondania a fogyókúráról, ha az életéhez hozzátartoznak a rendszeres üzleti étkezések. A legegyszerűbb, ha az étteremben a kiválasztott ételből fél adagot rendel, és ragaszkodik a grillezett húsokhoz, valamint a nem túl kalóriadús köretekhez, például a párolt zöldséghez vagy a salátafélékhez. A párolt vagy nyárson sült húsfélék is jók. Sertés vagy marha helyett lehetőleg zsírmentes szárnyashúst kérjen, például csirke- vagy pulykamellet. Jó választás a hal is, de azt is megteheti, hogy ebédjét egy levesből és egy tartalmasabb salátából állítja össze (esetleg egy szelet kenyeret is fogyaszthat). Álljon ellen a bő zsiradékban sült, rántott ételeknek, a tejszínes leveseknek, a majonézes salátaönteteknek és a majonézben fuldokló virsli- és tésztasalátának. Beválik, ha a minél többféle élénk színt tartalmazó ételféleségeket keresi, ezekben ugyanis általában sok a zöldség. Egy pohár minőségi bort nyugodtan megengedhet magának, de persze akkor sem dönt rosszul, ha csak ásványvizet fogyaszt a vacsora folyamán. A cukros, színezett üdítőitalokat kerülje.
A keleti éttermekben is érdemes levessel indítani, majd pácolt zöldségfélékkel, párolt húsokkal, gombócokkal folytatni a sort. A csípős szósszal feltálalt ételek mellé rendelhet még egy adag párolt zöldséget. Az indiai specialitások közül bátran választhatja a fűszeres tandoori csirkét, de a japán szusival sem igen foghat mellé.

Ha svédasztalos vacsorára hivatalos, válogasson korlátozás nélkül a salátákból és a sovány húsokból, halakból, főtt ételből azonban csak annyit vegyen, amennyi egy desszertestányéron is elférne. Tartson mértéket a sajttálnál és a kenyereskosárnál: az előbbiből válassza a zsírszegény, kemény változatokat, péksüteményből pedig a teljes kiőrlésű lisztből készültet. Édesség helyett zárja a vacsorát gyümölccsel, gyümölcssalátával, ha pedig mindenképp valamilyen nyalánkságra vágyik, a krémes sütemények, fagylaltok helyett kérje inkább a sok gyümölccsel készülteket, például a gyümölcstortát vagy a gyümölcssörbetet, ezekben ugyanis a hagyományos édességeknél sokkal kevesebb a kalória és a zsír.


Könnyített változatban

Lengyel Zsuzsa szerint kétségtelen azonban, hogy a nemzetközi konyha egyre nagyobb teret hódít Magyarországon (megfigyelhető például, hogy kelendőbbek a tengeri halak, a tenger gyümölcsei). „Nekünk azonban a magyar konyhára kell koncentrálnunk, és azt kell nemzetközi színvonalon tálalni – meséli. – Szépen tálalt, könnyített magyar ételt szívesebben kóstolnak mind a külföldiek, mind a magyar vendégek. A művészet abban rejlik, miként tudjuk megoldani, hogy megmaradjon a hagyományos magyar ízvilág, de ne legyen gyomrot terhelően nehéz az étel, és a szemet is megörvendeztesse.”

Az étlapon és a rendezvényeken a vendégek mindent megtalálnak a vegetáriánus koszttól a mediterrán jellegű ételeken át az új ízekig. Az elegánsabb, tányérszervizes rendezvények esetében igyekeznek megtudni: hagyományos, nemzetközi, esetleg vegetáriánus menüt kér a vendég, van-e valamilyen ételallergiája vagy egyéb kívánsága a felszolgált étkekkel kapcsolatban. Ha a megrendelő nem kér visszajelzést a vendégektől, az étterem akkor is készül vegetáriánus menüvel, az adagok körülbelül 10 százaléka nem tartalmaz húst. Ilyenkor a meghívottak a szervírozáskor jelzik, hogy szívesebben fogyasztanának húsmentes ételt vagy épp diabetikust.

A nagyobb létszámú rendezvényeknél is igyekeznek megfelelni „mindenki” ízlésének: gyakran előfordul, hogy a tányérra vörös és fehér hús is kerül – természetesen különböző köretekkel –, így biztosan talál kedvére valót a vendég. A hagyományos Gundel palacsinta és a rétesek mellett a desszertek között is megtalálhatók a diabetikus változatok, de gyümölcs- és sajttállal is zárhatják a vacsorát a meghívottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik