Üzleti tippek

Hiteltipp: Célzott hitelek

Az általános célú (például beruházási, forgóeszköz-finanszírozásra hivatott) kis- és középvállalkozói (kkv) bankhitelek mellett léteznek olyan kölcsönök is, amelyek kifejezetten egy-egy speciális vállalkozói igény kielégítését szolgálják.

Az OTP Bank például olyan üzletrész- és részvényvásárlási kölcsönt kínál, amelynek segítségével vállalatok, magánszemélyek szerezhetnek tulajdonhányadot, vagy növelhetik részesedésüket egy társaságban.

A hitel feltétele, hogy az ügyfél legalább 51 százalékos – tehát többségi – tulajdont szerezzen a kiválasztott vállalatban. A megvásárolandó cégnek legalább 2 éve működnie kell, jogi formáját tekintve csak kft. vagy részvénytársaság lehet, utóbbi esetében pedig nem lehet szó nyilvánosan működő, tőzsdén bejegyzett vállalatról.

Az OTP Bank a finanszírozáshoz minimum 30 százaléknyi saját erőt vár el. A kölcsön összege 1–500 millió forint lehet, a futamidő pedig a vállalkozás jövedelmezőségétől függően 2–10 év. A kamatfizetés negyed- vagy félévente esedékes, a törlesztés megkezdésére nincs türelmi idő.

A folyósítandó kölcsönösszeg pontos hiteldíja a kért hitel nagyságától, a kérelmező cég banki számlamúltjától, korábbi ügyleteitől és a felajánlott fedezettől függ. Utóbbi csak ingatlan vagy készlet lehet – mondták el az Üzlet & Siker kérdésére az OTP Bank vállalati ügyfélszolgálatán.

Februárban a HVB Bank is hasonlóan „célzott”, de egész másra összpontosító hitellel indult el. A Microsoft-csoporttal együttműködve a számítástechnikai mamutcég vállalatirányítási és kapcsolatmenedzsment rendszerei licenceinek megvételéhez, a szükséges hardverfejlesztésekhez és tanácsadáshoz nyújt hitelt.

A kölcsön kamata a HVB EU Expressz devizaalapú hitelének felvétele esetén jelenleg mintegy 5,6 százalék (euró alapon) vagy 4,2 százalék (svájci frank esetén), az igénylő hitelképességétől függően, ehhez egy százalék éves kezelési költség és 25 ezer forint hitelbírálati díj járul (a kamatszámítás alapja euró alapon Euribor, plusz 0,5–5 százalék).

A 4–12 éves futamidejű kölcsön visszafizetése akár 2 év türelmi idő után kezdődhet. Kedvező, hogy a bank a beruházás nettó összköltségének akár 75 százalékát is finanszírozhatja, mégpedig úgy, hogy megfelelő céges pénzügyi mutatókkal tárgyi fedezet sem kell.

A Microsoft-hitel önrésze ráadásul az állami–európai uniós Gazdasági Versenyképességi Operatív Program (GVOP) 4. számú – a vállalaton belüli, illetve az üzleti partnerek közti elektronikus rendszerek kialakítását támogató – pályázati programjából megszerezhető uniós támogatásokhoz is előteremthető. Utóbbi révén ugyanis akár a fejlesztés elszámolható összköltségének 50 százalékát is megnyerheti a cég. Mindez annak keretében történik, hogy a Microsoft–HVB Bank-páros, s mellettük az Intel, HP és a T-Online hazai leányvállalatai az EU Pályázati Tanácsadó (EUGA) -program keretében tanácsadói-támogatói konzorciumot alakítottak ki a hazai kkv-k európai uniós pályázati forrásokhoz jutásának ösztönzésére.


Hiteltipp: Célzott hitelek 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik