Üzleti tippek

Windows-alternatívák kicsiknek

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) Oktatási Központ Kft. és a ProEuropa Consulting együttműködésével megnyílt az Authorized Prometric Testing Center (APTC) számítógépes vizsga és assessment központja PBKIK oktatási centerében.

A Prometric a Thomson Corp. részeként piacvezető ebben a szektorban, és világszerte lehetővé teszi az általa eredetileg a Novell számára kifejlesztett adaptív testing alkalmazását több száz nemcsak információs technológia vizsga letételét.

Nagyok a kicsikért

Példaként olyan cégeket említhetünk meg mint a Cisco, Dell Computer, Adobe Systems Inc., Microsoft, Oracle és nem utolsó sorban a Linux Professional Institut. Az Oktatási Központ e kínálat köré kívánja kialakítani oktatási programját, mely a Linux népszerűsítését is célul tűzte ki.

A Linux, a nyílt forráskódú operációs rendszer kezdi meghódítani a világot, kilép a mindennapi élet színpadára. A Microsoft Vista operáció rendszerének késése ezt a folyamatot kétségkívül felgyorsítja.

Linux előnyök

A Linux terjesztésének üzleti modellje lehetővé teszi, hogy jóval olcsóbb legyen, mint az amerikai szoftveróriás programjai. Olcsóbb, de nem feltétlenül ingyenes, mert a felhasználói kézikönyv, cd-k, dvd-k, segédanyagok, dokumentációk – ha valaki ezekre igényt tart – mintegy 14-15 ezer forintba kerülnek. Emellett némi tanulásra is szükség van a sikeres alkalmazáshoz.

A felhasználói programok, mint az OpenOffice Suite (ez a Windows Office csomag megfelelője), a MySQL-ra épülő phProjekt cím és projektnyilvántartó adatbázis, a Magyar Sql-Ledger egy olyan integrált ügyviteli rendszer, amellyel cégek könnyen és rugalmasan végezhetik el a megrendelések, számlák feldolgozását illetve azok egyidejű kettős könyvelését vagy az összes böngésző már tényleg csak az internetes letöltés árába kerül, ha valaki nem akarja rááldozni a fent említett minimális összeget sem.

A Linux további előnye még, hogy a nyílt, szabványoknak megfelelő kódok használata és a rengeteg különféle egyéni fejlesztés miatt szinte alig van olyan számítógépes vírus, féreg vagy kémprogram, amely a Linux-szal működő gépeket támadná.

Oktatás kicsiknek

A felsorolt érvek miatt a Kamara Oktatási Központja a ProEuropa Consulting céggel karöltve, zászlajára tűzte a Linux támogatását. A PBKIK Oktatási Központ sorozatosan indít alapfokú tanfolyamokat a Számítógépek irodai alkalmazása kis- és középvállalkozóknak: Linux és az OpenOffice, mint Windows-alternatíva címen.

Emellett indul Linux rendszergazda és egyéb felhasználói (Apache2 webszerver, SAMBA Primary Domain Controller, tűzfal és egyéb biztonsági eljárások stb.) képzés is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik