Üzleti tippek

Sikeres Magyarországért: 205,3 milliárdnyi hitel a kkv-knek

A Sikeres Magyarországért hitelprogramokban rendelkezésre álló 545 milliárd forintból eddig a különböző programokban 205,3 milliárd forint hitelt közvetítettek ki az MFB részéről több mint 3100 magyar kis- és közepes cégnek, illetve helyi önkormányzatnak.

Aladics Sándor, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vezérigazgató-helyettese egy hétfői budapesti szakmai fórumon elmondta: a következő uniós költségvetési időszakban, 2007–2013 között mintegy 700 milliárd forint hazai forrást kell biztosítani az uniós támogatások kiegészítésére a kis- és középvállalkozások támogatása kapcsán.

A Sikeres Magyarországért hitelprogramok közül a vállalkozásfejlesztési hitelprogram kerete 310 milliárd forint, amelyből összességében 17,8 milliárd forintot tesz ki az állami támogatás. Az önkormányzati infrastruktúrafejlesztést szolgáló hitelprogram 135 milliárd forinttal rendelkezik, a bérlakás-hitelprogramra 60 milliárd forint áll rendelkezésre, a maradék 40 milliárd forint az agrárfejlesztési hitelprogramé. A hitelprogramokban jelenleg együttesen még 340 milliárd forintos keretet használhatnak ki a kedvezményes kölcsönt igénylő magyarországi vállalkozások.

A vezérigazgató-helyettes kiemelte: a Sikeres Magyarországért program keretében ötmillió forinttól egymilliárd forintig igényelhetnek kölcsönöket a kis- és közepes vállalkozások, a kedvezményes kamatozást pedig az EURIBOR-hoz kötötték, ami ma azt jelenti, hogy gyakorlatilag 6,2-6,5 százalékos éves kamatozásúak a programban felvett, 10-15-20 éves kölcsönök.

Jelentős eredménynek tekintette Aladics Sándor azt, hogy a Mikrohitel Plusz keretét a korábbi 5 millió forintról 15 millió forintra emelték fel, ennek alapján a mikro- és kisvállalkozások már a megemelt hitelt igényelhetik ez év március 9. óta a helyi vállalkozásfejlesztési központoknál. Ugyancsak a kis- és közepes cégek tevékenységét segíti az, hogy a Széchenyi Kártya hitelkerete kibővült 25 millió forintra, ez jelentősen segíti a kkv-szektor működését.

Aladics Sándor elmondta: a hiteleket, az esetleges tőkejuttatást, illetve a garanciavállalásokat az egyes kis- és közepes vállalkozások továbbra is a kereskedelmi bankokon keresztül igényelhetik, azaz a kereskedelmi bankok az MFB ügynökeiként működnek majd, de a hitelhez jutás egyszerűbbé, gyorsabbá válik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik