Üzleti tippek

Elektronikai hulladékkezelést koordinál a COMP-CORD – Kihez hull a hulladék?

2006. április 4., Budapest – Megkezdte az elektronikai és elektromos berendezésekből származó hulladékok kezelésének koordinálását a COMP-CORD Kht. A társaság az Európai Uniós szabályokat követve nyújt segítséget minden belf

Az Európai Unió irányelvében megfogalmazott, az elektronikai és elektromos berendezésekből származó hulladékok kezelésére vonatkozó szabályokat 2005. augusztus 13-tól Magyarországon is alkalmazni kell. Ennek értelmében minden elektronikai és elektromos terméket gyártó, importáló és forgalmazó, hazánkban működő vállalatnak követnie kell az előírásokat. A szabályok nem kevés anyagi ráfordítást igényelnek, hiszen visszavételi, begyűjtési, hasznosítási és ártalmatlanítási feladatok, valamint pénzügyi és biztosítékképzési adók jelentkeznek a kötelezettek oldalán.

A kötelezetteknek két lehetőségük van: közvetlenül maguk végzik el a hulladékkezeléssel kapcsolatos teendőket – a vele járó biztosítékadási kötelezettségekkel és termékdíj fizetéssel együtt –, vagy csatlakozniuk kell valamilyen koordinációs szervezethez, amely leveszi a vállukról ezt a terhet. A COMP-CORD Elektromos Hulladékkezelő Koordinációs Kht. nonprofit koordinációs szervezet, amelyet e kötelezettségek átvállalására hozták létre 2005 decemberében. Alapítói között megtalálható a magyar informatikai piac egyik szereplője, a Minor Rt. A COMP-CORD előnye a többi e-hulladék begyűjtéssel foglalkozó Kht.-val szemben az informatikai területen való jártasság: a társaság ügyvezető igazgatója, Berenczei Rezső az informatika világában eltöltött 15 év tapasztalatával rendelkezik.

A megcélzott termékkör főként az informatikai eszközökből származó elektromos és elektronikai hulladékok kezelése. A COMP-CORD célja – a legfőbb piaci szereplőket egyesítve – létrehozni egy olyan, az informatikai piacon keletkező elektromos és elektronikai hulladék kezelését koordináló szervezetet, amely a legmagasabb szinten tudja kielégíteni a speciális minőségi, és ami a legfontosabb: a környezetvédelmi igényeket. Céljaik között a legfontosabb helyen szerepel, hogy a veszélyes anyagösszetevőket tartalmazó e-hulladék ellenőrzött körülmények között kerüljön kezelésre és újrahasznosításra. A rendszer a koordináló szerepet betöltő COMP-CORD Kht.-ra épül, amely teljes egészében nonprofit módon vállalja fel az informatikai piacon működő kötelezettek elektromos és elektronikai hulladékainak begyűjtését, feldolgozását, valamint a törvény által előírt egyéb feladatok teljesítését.

A COMP-CORD rendelkezik mindazon jogosítvánnyal, amellyel a gyártóktól és forgalmazóktól díjfizetés ellenében, szerződésben rögzített feltételek mellett, átvállalhatja kötelezettségeiket, azaz a hulladékok megfelelő arányú begyűjtésének, hasznosításának és ártalmatlanításának szervezését. Ez a díj lényegesen kevesebb, mint amit termékdíj címén fizetni kellene. Azok a cégek, amelyek szerződéses kapcsolatba lépnek a társasággal, mentesülnek hasznosítási kötelezettségük teljesítése alól, illetve termékdíj-mentességet kaphatnak, valamint nem kell a hulladékgazdálkodási törvény szerinti biztosítékot sem képezniük.

A termékdíj-kötelezettségek maradéktalan teljesítésével a hulladék-visszagyűjtési és hasznosítási kötelezettségek nem szűnnek meg, ellenben ez utóbbiak teljesítésével a kötelezettek – a környezetvédelmi törvény alapján – mentesülhetnek termékdíj-fizetési kötelezettségük alól.

A feladatok elvégzésében a COMP-CORD együttműködik az Inter-Metal cégcsoporttal, amely elsőként kezdte hazánkban az elektronikai berendezések hulladékainak szakszerű feldolgozását. A kezelt hulladék újrafeldolgozásra alkalmas részei Magyarországon és az Európai Unió egyes országaiban kerülnek értékesítésre. A további feldolgozásra nem alkalmas hulladékfrakciókat hulladéklerakókban helyezik el. A veszélyes hulladékokat az arra specializálódott lerakók fogadják be.


Az elektromos- és elektronikai berendezések olyan összetevőket tartalmaznak, melyek hulladékká válásuk után a környezetbe kerülve súlyos károkat okozhatnak. Ezért fontos e hulladékok szelektív gyűjtése, környezetkímélő hasznosítása és ártalmatlanítása.
A vas és színesfém összetevők csaknem 100%-ban újrahasznosíthatók. Ezek újrafeldolgozása Magyarországon, a többi fémé pedig külföldön történik. A műanyagok újrafeldolgozását nehezíti változatos összetételük, valamint a sok esetben adalékanyagként jelenlévő brómozott égéskésleltető anyagok. A tévékészülékek és számítógép monitorok katódsugárcsöveinek üveganyagát csak speciális előkészítést követően lehet ismét képcsőüvegek gyártása során újrafelhasználni.

###

COMP-CORD Elektromos Hulladékkezelő Koordinációs Kht. (www.compcord.hu):
A 2005. december végén nyilvántartásba vett COMP-CORD Kht. az elektromos és elektronikai termékekkel foglalkozó hazai gyártók, importálók és forgalmazók jogszabályban előírt e-hulladékkezelési kötelezettségeit átvállalni képes non profit koordinációs szervezet. Alapítói között megtalálható a magyar informatikai piac egyik legnagyobb magáncége, a Minor Holding Rt. A megcélzott termékkör az informatikai eszközök kezelése, amelybe minden, az informatikában használatos berendezés beletartozik. A COMP-CORD Kht. a jogszabályokkal összhangban elkötelezett a környezetvédelem ügye mellett. Alapvető célja a környezetszennyezés megelőzése, valamint a gazdálkodók ösztönzése a környezeti veszélyeztetések, környezeti károk csökkentésére. A COMP-CORD Kht. bevételeit ezekre a célokra kívánja felhasználni.

További információk:
COMP-CORD Kht.
Berenczei Rezső, ügyvezető (tel.: 436-3161; e-mail: rberenczei@compcord.hu)

Sajtókapcsolat:
B&D ComMedia Kft.
Béres Anikó, ügyvezető igazgató (tel.: 201-2512; e-mail: aniko.beres@commedia.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik