Üzleti tippek

Roma gyakornoki program az MTV-nél

Csütörtöki sajtótájékoztatóján a Magyar Televízió bemutatta azt az öt tehetséges és felkészült roma fiatalt, akik elnyerték a lehetőséget, hogy február végétől a Magyar Televízió különböző szerkesztőségeiben tanulják meg az újságírás fortélyait.

A közszolgálati televízió mindenkié, de van ebben az országban egy olyan etnikai csoport, a romák, amelynek megjelenéséért még nagyon sokat kell tenni – ezt vallja a Magyar Televízió, ahol roma gyakornoki program indításával kívánnak tenni az ügyért.

Tavaly december 8-án Roma Ösztöndíjas Médiaprogram elnevezéssel együttműködési megállapodást írt alá dr. Göncz Kinga ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter, Joka Daróczi János, a Roma Produkciós Iroda Alapítvány vezetője, dr. Herbai István, a Partners Hungary Alapítvány igazgatója és dr. Rudi Zoltán, a Magyar Televízió elnöke.

A program célja, hogy roma újságírók, műsorvezetők jelenjenek meg a képernyőn, dolgozzanak a kamerák mögött, és egyedi látásmódjukkal segítsék a hiteles romakép kialakítását a médiában, hiszen lélekszámukhoz képest e kisebbségből kevés szakember dolgozik ezen a területen.

Ötven egyetemi, főiskolai hallgató, sőt többdiplomás jelentkező közül választotta ki a szakmai zsűri azt az öt fiatalt, akikkel a program elkezdődik. A folytatásban minden gyakornok mellett úgynevezett tutor dolgozik, aki személyesen követi a jelöltek szakmai előmenetelét. A legkiválóbbak a „tanév” sikeres elvégzése után az MTV munkatársai lehetnek.

Az öt gyakornok egy éven keresztül a köztelevízó különböző szerkesztőségeiben meghatározott időt tölt el. Ezalatt kölcsönösen megismerik egymást a gyakornokok és a területek vezetői, dolgozói. Megtanulják a gyártási-működési folyamatokat, televíziós újságírói ismeretekre tesznek szert. Ösztöndíjat kapnak, tehát van idejük tanulni, hogy az alapoktól elindulva a gyakorlatban elsajátíthassák a szakmát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik