Üzleti tippek

A neten is ellenőrzik a kampánycsendet

A választási kampányra, és különösen a kampánycsendre vonatkozó előírások internetes betartásának ellenőrzésére a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) idén is felállítja monitoring bizottságát – jelentették be a szervezet képviselői.

A civil testület több mint 600 internetes tartalomszolgáltatást figyel majd a kampánycsend idején, de tevékenységük kiterjed a fórumokra és politikusi blogokra is. A résztvevők egyetértettek abban, hogy az MTE etikai kódexének betartása esetén a tartalomszolgáltatók biztosan nem követnek el jogsértést.

„Az internet olyan médium, amelyen a kampánycsendsértések nehezen megfoghatók, a szabályozás könnyen kijátszható” – mondta Barlai Réka, az MTE Monitoring Bizottságának vezetője. A Bizottság célja továbbra sem a szankcionálás vagy a kampánycsendsértők “feljelentése”, hanem a tartalomszolgáltató műhelyek segítése abban, hogy a törvények előírásait – így a kampánycsendre vonatkozó rendelkezéseket – az internetre is alkalmazni tudják.

A Választási Monitoring Bizottság az MTE által létrehozott csoport, amely a kampánycsend ideje alatt felügyeli az MTE által – az Országos Választási Irodával együttműködésben – kidolgozott Választási Tartalomszolgáltatási Kódex ajánlásainak betartását. A Bizottság a 2002. áprilisi országgyűlési választások óta már összesen öt alkalommal végzett eredményes monitoring tevékenységet.

Amennyiben valamely tartalomszolgáltató eljárása a kampánycsendet megsérti, akkor a Monitoring Bizottság felszólítja a tartalomszolgáltatót a jogszerűtlen magatartás megszüntetésére, és javaslatot tesz a jogszerű tartalomszolgáltatásra. Amennyiben az érintett tartalomszolgáltató a felszólítás ellenére sem távolítja el a jogsértő tartalmat, a bizottság jelenti a jogsértés gyanúját az Országos Választási Bizottságnak. A Választási Etikai Kódex alkalmazása az MTE tagjaira nézve kötelező, a nem tag tartalomszolgáltatók számára a kódexben foglaltak csak ajánlásként értelmezendőek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik