Üzleti tippek

Hiányzik a szakképzett munkaerő, de egyre több a diplomás

Néhány éves szakmai tapasztalattal rendelkező mérnökök akár hetek alatt is megtalálhatják álmaik állását – állítja Deák Andrea, a Neumann International AG. ügyvezető igazgatója.

A nemzetközi fejvadász cég vezetője szerint a villamos- és gépészmérnökökre is nagy az igény, főleg azokban a fejlesztőközpontokban, amiket a multinacionális cégek hoztak Magyarországra. Sokan közülük már az állásbörzéken elkelnek, és a fizetésükkel sem lehetnek elégedetlenek.

A diplomát nem igénylő szakmák közül az értékesítők továbbra is keresettek a munkaerőpiacon. Továbbra is a vendéglátás, a rekreáció, a turizmus területén vannak bőven nem diplomás állások, de a különféle technikusok is keresettek minden területen.
Az elmúlt években egyre nőtt az egyetemekről, főiskolákról kikerülő frissdiplomások száma, s ezzel párhuzamosan megjelent a diplomás munkanélküliség is. Olyannyira, hogy a kommunikációt vagy marketinget végzettek, vagy éppen a PR, HR-szakokon tanulók egyre nehezebben találnak állást, de túlképzés van a gazdálkodási jellegű szakokon is.

Deák Andrea úgy véli, a diplomás munkanélküliség fő oka, hogy egyre több helyen van diplomát adó képzés, és egy kisebb, fizetős főiskolán viszonylag könnyen papírt szerezhet valaki. Az igazi szakmát adó szakképzett munkaerő hiányzik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik