Üzleti tippek

Ne egye a méreg

Utolérte a tavaszi fáradtság? Lehet, hogy ideje megszabadulni a szervezetében lerakódott méreganyagoktól?

Atavaszi nagytakarításra nemcsak az otthonunknak van szüksége, tél végén a szervezetünket sem árt megszabadítani a lerakódott salakanyagoktól, mérgektől. A tisztító hatású böjt évezredek óta része a gyógyításnak, már az ókori görög orvosoktól is ajánlották, és számos vallás is előírja hívei számára.

Miért van rá szükség?

A mindennapok során számos olyan hatásnak van kitéve a szervezetünk, amely felboríthatja kényes egyensúlyát. A városi levegőt szennyező anyagok, a feldolgozott élelmiszerek színező- és tartósítószerei, a százféle vegyszer, amelyeket otthonunk, ruháink és testünk tisztán tartására használunk, mind megterhelik a szervezetünket, de a stressz, a pihenés hiánya és a mozgásszegény életmód is rossz hatással van testi-lelki jólétünkre. A máj, a vese, a bőr ezeknek a mérgeknek egy részét képes kiválasztani, más részük azonban lerakódik a szervezetben, s lassan belekezd a rombolásba. A természetgyógyászok a legkülönbözőbb betegségeket hozzák kapcsolatba a salakanyagok túlzott felhalmozódásával, a pattanásoktól az allergián át egészen az Alzheimer-kórig vagy a daganatos betegségekig.
Egyes becslések szerint a nagyvárosban élő emberek szervezetén életük során akár ötven kilogramm szennyező anyag is áthaladhat, s rossz esetben ennek egy része lerakódik a belső szervekben. A méregtelenítésre azért van szükség, hogy megszabaduljunk ezektől, és újult erővel, tökéletesen működő szervekkel vághassunk neki a mindennapoknak. A jól végzett méregtelenítő kúra megtisztítja a beleket és a belső szerveket a salakanyagoktól, emeli az energiaszintünket, kitisztítja, ragyogóvá teszi a bőrünket, és nyugalmat hoz a stresszes, feszült idegrendszernek.

Kezdeti mellékhatások

Persze nem azonnal. A kúra elején számos kellemetlenséget is tapasztalhatunk, hiszen ilyenkor a sejtekben elraktározott méreganyagok aktivizálódnak, és a szervezet teljes erővel igyekszik megszabadulni tőlük. (Sokan épp ezért úgy tartják, hogy az egy-két napos méregtelenítő kúrák többet ártanak, mint használnak – igazi eredményeket a legalább egyhetes kúrával lehet elérni.) Nem ritka ilyenkor a rossz közérzet, a fejfájás, esetleg a kellemetlen test- és szájszag, a pattanások kialakulása. Érzelmi hullámzások is előfordulhatnak, hiszen ilyenkor a lelki „méreganyagok” is felszabadulnak.

Ezek a tünetek azonban egy-két nap után megszűnnek, és egyre inkább feltöltődünk energiával. Érdemes a méregtelenítő kúra elejére (esetleg teljes időtartamára) szabadságot kivenni, vagy legalább hétvégén kezdeni a tisztítókúrát, és sok pihenéssel, nyugalommal segíteni a méreganyagok távozását.

Megengedő vagy drasztikus?

A méregtelenítő kúráknak számtalan változata létezik, a néhány napostól a több hetesig, a szilárd ételek teljes megvonását jelentő léböjtkúráktól a megengedőbb, hal, vagy akár párolt szárnyashús fogyasztását is lehetővé tevő méregtelenítő diétákig. Ami minden ilyen étrendi javaslatban közös, az a szervezet fokozatos „rávezetése” a méregtelenítésre, majd a kúra végeztével a fokozatos visszaállás a bőségesebb táplálkozásra.

A kúra előtti napokban már csak könnyen emészthető ételeket érdemes fogyasztani, például zöldséglevest vagy salátát, és mellőzni kell a tartósítószereket tartalmazó ételeket, a húsféléket. A kúra első napján csak frissen préselt zöldség- és gyümölcsleveket szabad magunkhoz venni, egy-
szerre csak egy-két deciliter meny-nyiségben. Második nap a folyadékok mellé már a nyers zöldségek, salátafélék (öntet nélkül) és gyümölcsök is beiktathatók.

Ha drasztikusabb kúrát szeretnénk tartani, ebben a szellemben folytassuk az étkezést néhány napig. Ha a megengedőbb változatokat részesítjük előnyben, a harmadik napon már zsiradék nélkül párolt zöldségeket, zöldséglevest is ehetünk az eddigiek mellett, a negyedik naptól pedig már barna rizs és teljes kiőrlésű kenyér, sőt a legenyhébb változatoknál minimális mennyiségű szárnyashús is kerülhet az étrendbe. A kúrát egy, legfeljebb két hétig érdemes folytatni. A kúra végeztével tartsunk néhány úgynevezett felépítő napot. Fokozatosan vezessük viszsza az étrendünkbe a korábban fogyasztott ételeket.

Amit szabad és amit nem

A méregtelenítő kúra ideje alatt szigorúan tilos az alkohol, a cigaretta, a cukor, a szénsavas italok és a koffein. Az adalékanyagokat tartalmazó élelmiszereket is kerülni kell, hiszen éppen azoktól az anyagoktól igyekszünk megszabadulni, amelyek részben ezekkel jutottak a szervezetünkbe. A méregtelenítő kúra ideje alatt semmilyen gyógyszert nem ajánlatos szedni – kivéve aki krónikus betegségben szenved.

Ami viszont nemcsak szabad, hanem szinte kötelező ilyenkor: a könnyű mozgás, lehetőleg friss levegőn, a szaunázás, a masszázs. Érdemes időről időre kellemes, ellazító fürdőt venni, és luffa szivaccsal átdörzsölni a bőrünket: a szivacs eltávolítja az elhalt hámsejteket, és fokozza a vérkeringést, ezzel is segítve a salakanyagok eltávolítását.

Szervezett elvonulás

Sok időt kell ilyenkor pihenéssel, alvással tölteni, sőt a relaxációt és a meditációs technikákat is érdemes kipróbálni. Amennyire csak lehet, érdemes visszavonulni a nyüzsgéstől, a stressztől. A tévé, a rádió és az internet közvetítette információáradatot is érdemes csökkenteni, és helyette inkább a lelki feltöltődésre koncentrálni. A tapasztalatok szerint nem ritka, hogy a felhalmozódott lelki feszültség is távozik a méregtelenítő kúra ideje alatt, ennek jele a hangulat erőteljes hullámzása, illetve az álmok aktívabbá válása.

Aki attól tart, hogy otthon nem lesz képes kikapcsolódni, illetve egyedül hamar feladja a méregtelenítő kúrát, annak érdemes erre az időre elutaznia egy olyan wellness-szállodába, ahol szervezett méregtelenítésen vehet részt. Ezeken a programokon a méregtelenítő étrend betartását és a tisztulás folyamatát képzett szakemberek felügyelik.

Íme néhány kúravariáció a wellness-hotelek kínálatából:
Buchinger-kúra: zöldség- és gyümölcsleveken, valamint zöldségleveseken alapuló léböjtkúra, amelynek célja az évek alatt felhalmozódott felesleges tartalékok, salakanyagok lebontása, a szervezet teljes regenerálása.

Mayr-kúra: tönkölybúzazsemle és kefir fogyasztásán alapuló, zöldséglével és gyógyteával, valamint a méregtelenítést elősegítő hasmasszázzsal kiegészített böjtkúra, amely helyreállítja a szervezet sav-bázis egyensúlyát.

Schroth-kúra: testpakolásokkal, a „száraz” és „ivó” napok váltakozásával, valamint növényi étkekkel éri el a méreganyagok viszonylag gyors kiválasztódását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik