Üzleti tippek

Hiteltipp: Olcsóbb jelzáloghitelek

Jótékonyan hatott a forintalapú kisvállalkozói jelzáloghitelek kamataira a hasonló célú devizahitelek keltette verseny, a Magyar Nemzeti Bank tavalyi, összesen 3 százaléknyi alapkamat-csökkenése, s nyomában a bankközi kamatok esése.

Ennek hatására a pénzintézetek forintalapú konstrukcióiknál is mérsékelték kamataikat (ha nem is azonnal). A 2005. tavaszi állapothoz képest például 2 százalékkal lett olcsóbb a CIB Bank ingatlanfedezetes kkv-hitelének kamata, ugyanennyivel alacsonyabban érhető el az OTP Bank kisvállalati jelzálogkölcsöne, s akad bank, ahol 5,5 százaléknyi az áresés. Örvendetes módon a kamatcsökkenést a bankok nem ellentételezték az egyéb díjak (a kezelési költség, a folyósításhoz kötődő tarifák) emelésével.

Az ingatlanhoz kötődő forint- és devizakamatok többsége változó, a Volksbank például a hat, az OTP Bank a három havi, az Erste Bank pedig az egy havi bankközi kamatlábra – forint esetén a budapesti (Bubor), devizánál valamelyik nemzetközi mutatóra (Libor, Euribor) – vetíti saját kamatait. Üdítő kivétel az Inter-Európa Bank, amely forint- és devizaalapon is nyújt fix kamatozású céges jelzáloghitelt, de az is igaz, hogy egy esetleges hirtelen kamatesés jótékony hatását így nem élvezhetik az ügyfelek.

Szinte valamennyi bank hangsúlyozza, hogy fedezetként nemcsak vállalati ingatlant, hanem magántulajdonú – a cégtulajdonos(ok) mellett esetleg más birtokában lévő – épületet is elfogadnak, miközben a cégadatokat nem vagy csak minimális mértékben vizsgálják át. Többek közt az OTP Banknál lehetőség van termőföldfedezettel is hitelt nyújtani (forint alapon a föld forgalmi értéke 76,5 százalékáig, devizánál 65 százalékig). A Budapest Bank (BB) saját, 1–10 millió forint közötti mikro jelzáloghitelénél a hitelkeret 5 százalékának megfelelő havi jóváírási forgalmat is előír fedezetként az ügyfél bankszámláján.

A hitelnyújtás feltételeként a legtöbb bank hosszabb-rövidebb időre rúgó vállalati múltat is előír (az IEB például egy évnyit, a BB három havit), a CIB Bank viszont akár újonnan induló vállalkozásoknak is ajánlja hitellelhetőségét. A kkv-jelzálogkölcsön általában csak a viszonylag alacsony, az Ersténél például évi maximum 200 millió, az IEB-nél 250 millió forint nettó árbevételű cégek számára érhető el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik