Üzleti tippek

Olcsóbb a sugárzás külföldről

admin
admin

2006. 02. 22. 08:01

Akár több tízmillió forintot spórolhatnak azok a műholdas műsorszolgáltatók, akik Romániából vagy éppen Csehországból sugározzák adásukat. A televíziók ráadásul a médiahatóságok figyelmét is könnyen elkerülhetik – írja a Világgazdaság.

Egyre többen mérlegelik a televíziós társaságok közül, hogy műsorszolgáltatásukat a szomszédos Romániából, esetleg Csehországból nyújtsák. Az adóknak az említett két országban nem kell műsor-szolgáltatási alapdíjat fizetni. Ennél is fontosabb, hogy a műsor műholdra tétele is a magyar árak töredékébe kerül Romániában.

Romániában lövi fel műholdra például televízióit: a Cool Tv-t, a Film +-t, valamint januártól a Sport Klubot is az IKO Romania S. r. l. Kökény Tamás, a cég ügyvezető igazgatója elmondta: adónként évente mintegy 12 millió forintot spórolnak meg azon, hogy nem kell műsor-szolgáltatási díjat fizetniük, és ennél jóval nagyobb összeget takarítanak meg azzal, hogy az itteni havi 30 ezer dolláros fellövési díjnak a negyedéből is eljutnak adásai a műholdra. Emellett olcsóbb a munkaerő, és az adózási feltételek is kedvezőbbek valamivel, mint itthon. Azzal egyébként, hogy a fellövés, az adások szerkesztése Romániában történik, valamint a műsorkészítők is ott tevékenykednek, az adó a román médiahatóság alá is tartozik. Kökény Tamás jelezte: a környező országokban működő médiafelügyeletekkel sokkal jobban együtt tudnak működni, mint a magyarral.

A Minimax mellett a Musicmax is megszüntette műsorszolgáltatását 2004-ben Magyarországon, és azóta adásai előbb Romániából érkeztek, jelenleg pedig Csehországban készülnek. Előbbinek a műsor-szolgáltatási díja 33,1 millió, utóbbinak 15,5 millió forint volt a „kijelentkezéskor”. Az Országos Rádió és Televízió Testület is érzékeli, hogy mind többen érdeklődnek a külföldről Magyarországra történő műsorsugárzás iránt – jelezte érdeklődésünkre Tímár János, az ORTT testületi tagja. Emiatt, mint mondta, az ORTT-nek is reagálnia kell majd, de előbb fontos végiggondolni, milyen előnye van annak, ha ezek a cégek hazánkban működtetik a csatornáikat.

Gáspárik Attila, a romániai országos audiovizuális tanács tagja szerint Magyarországon nem vállalkozóbarát a médiatörvény, ezért dönt néhány társaság a mellett, hogy más országban jegyezteti be magát vagy szerkeszti műsorát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.