Üzleti tippek

Nem kap kódexet a média a karikatúraügy miatt – sem

admin
admin

2006. 02. 21. 13:08

Még a karikatúraügy előtt kezdeményezte a kisebbségek érzéseire hivatkozva egy önszabályozó kódex kidolgozását az európai média számára az olasz EU-biztos, azóta azonban a javaslat ellenzőinek nyomására feladta tervét.

A bel- és igazságügyi biztos az ellenkezést látva feladta azt a tervét, hogy az újságírás képviselőivel közösen önszabályozási kódexet készítsen az európai média számára.

Franco Frattini ezzel az ötlettel még tavaly, a londoni terroristamerényleteket követően állt elő, mondván, ügyelni kell a köztünk élő kisebbségek, így a muszlimok érzéseire. Az elképzelést újra meglebegtette a dániai karikatúrabotrány után, amikor ugyan határozottan kiállt a sajtó szabadsága mellett, egyúttal úgy vélte, azzal ésszel és óvatosan kell élni, a mostanihoz hasonló esetek elkerülésére.

Frattini azt javasolta, hívjanak össze konferenciát, amin szakértők és újságírók vennének részt. Itt kidolgoznának egy önszabályozási kódexet, ami pont az ilyen esetekkel kapcsolatos kérdésekre adna választ. A kódex értelemszerűen nem volna jogilag kötelező, az újságíróknak maguknak kellene tartaniuk hozzá magukat. Az európai média harcias elutasítással reagált, mondván a biztos jobban teszi, ha ebbe nem üti bele a orrát, az önszabályozás a média dolga egyedül.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.