Üzleti tippek

Megbénulhat a kisebbségi sajtó

Nem szabad kitenni a kampánynak a hazai kisebbségek kulturális ügyeit – ezzel indokolta a kultusztárca, hogy csak a választások után hívná össze a Nemzetiségi Kulturális Tanácsot. A testület több mint egy éve nem ülésezett, s a nemzetiségek tavaly egy fillért sem kaptak kiadványaik támogatására.

Hiába írt öt levelet Fuzik János, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke, a Nemzetiségi Kulturális Tanács (NKT) társelnöke a szaktárca vezetőinek – írja a Magyar Nemzet. Hiller István korábbi, Bozóki András jelenlegi kultuszminiszter, illetve Vass Lajos politikai államtitkár – az NKT elnöke – nem reagált az írásos érdeklődésekre, hol késik a 13 magyarországi kisebbség fontos kiadványainak, rendezvényeinek a támogatása. 2004-ben még százmillió forintot kaptak erre a célra a minoritások, tavaly semmit sem. Fuzik azt is fölvetette: van-e még egyáltalán Nemzeti Kulturális Tanács, ha azt sem 2005-ben, sem idén nem hívták össze.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) sajtóirodája utóbb azt közölte: „A tárca fontos és érzékeny kérdésnek tartja a nemzeti kulturális ügyeket, éppen ezért a szóban forgó tanácsot a parlamenti választások után javasolja összehívni, hogy a nemzetiségi kulturális ügyeket ne tegye ki a kampánynak.”

Hargitai János, a Fidesz országgyűlési képviselője, a kisebbségi és a költségvetési bizottság tagja mindezt úgy kommentálta: a tárca így akarja leplezni, hogy nincs semmiféle elképzelése a hazai kisebbségek megsegítésére. Ráadásul – vélte Hargitai – az állami likviditási gondok miatt a szaktárca „ráül a pénzre”. A végeredmény a fideszes honatya szerint a kisebbségi intézmények és lapok megbénulása lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik