Üzleti tippek

Kevés nő van a médiában

Az IgEN egyesület felmérése szerint jóval kevesebb nő szerepel és dolgozik a médiában, mint férfi.

185 férfi és mindössze 25 nő szerepelt az Igazságosság és Egyenlőség a Nemek között Egyesület (IgEN) által vizsgált médiumokban egyetlen nap alatt – tájékoztatta lapunkat Sáfrány Réka az egyesület Független Médiaközpontban tartott sajtótájékoztatóján.

Ezek alapján a felmérés – melyet a Nemzetközi Médiafigyelő Projektben résztvevő 79 országban végeztek el – megállapította, hogy a hírek alanyai mindössze 12 százalékban nők, ami jóval kevesebb ahhoz képest, hogy a társadalom 51 százaléka nő. A bemondók között viszont majdnem fordított az arány, az ebben a szerepben dolgozó nők aránya 82 százalék, míg a riportereknél 43 százalék az arány.

A felmérésben egyetlen nap (2005. február 16.) hírtermését vizsgálták két rádióadó (Kossuth, Café), két tévécsatorna (Duna, TV2), valamint 7 napilap Blikk, Magyar Hírlap, Magyar Nemzet, Napi Gazdaság, Nemzeti Sport, Népszabadság, Népszava) alapján. A kutatás megállapította, hogy ezen a napon a tudományban és az egészségügyben voltak leginkább alulreprezentálva a nők, mivel aznap egyetlen nő sem szerepelt ilyen témában. A hírességek között jobb volt az arány: 67 százalék, de a médiáról nyilatkozók fele, a jogászoknak pedig egyharmada volt nő.

A politikusoknál 10:1 volt az arány, ami valamivel rosszabb, mint a politikában dolgozó nők aránya egyébként, de médiabeli alulreprezentáltságuk nem olyan szembetűnő, mint például Ruandában. Az afrikai országban van ugyanis a legtöbb (49 százaléknyi) női politikus (nem utolsósorban azért, mert a polgárháborúkban a férfiak szisztematikusan irtották egymást), a hírekben mégis jóval kevesebbet, mindössze 13 százaléknyit szerepelnek.

A felmérés során megfigyelték, hogy a magyar újságírónők nagyjából fele-fele arányban osztoznak férfikollégáikkal a „kemény” hírek feldolgozásában, és kétszer olyan gyakran (22 százalékban) szólaltatnak meg nőket szakértőként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik