Üzleti tippek

Zavaros székházügy az ATV-nél

Részben állami kézben lévő új székházba költözött és gyökeres megújuláson megy át a Magyar ATV, amelynek egyik tulajdonosa a Hit Gyülekezete - írja a Figyelő.

MTV-s nagyágyúk érkeznek

Az elsőre kicsinek tűnő, mégis komoly anyagi háttérrel rendelkező Magyar ATV-hez igazol Friderikusz Sándor, és egy másik egykoron az MTV-n látható műsorral is erősít a csatorna. A két országos kereskedelmi adó után a köztévéből is száműzött műsorvezetőtől a pletykák szerint nem idegen a gondolat, hogy saját tévéje legyen. Az ATV jelenleg is tárgyal Friderikusszal – műsora mellett – egy vezető posztról, művészeti vezetőnek kérték fel, de a Figyelőnek Friderikusz úgy nyilatkozott, egyelőre ezzel nem foglalkozik komolyan.

Valójában csak a technikáért kellett egy összegben és azonnal fizetniük, az új műsorok és a székház a havi költségeiket terhelik – hárította el az ATV megújulásával kapcsolatos beruházások mértékére vonatkozó kérdéseket a tévé vezetősége. A vezérigazgató tájékoztatása szerint az épületet „normál bérleti konstrukcióban” bérlik a Hadar Gold Kft.-től. A bérleti díjat a tévé vezetése üzleti titoknak minősítette, s nem árulta el.

Arra a kérdésünkre, van-e az ATV-nek vagy bármely tulajdonosának részesedése a székházban, írásban azt a választ kaptuk, hogy az ATV többségi részvényesének, a Broadcast Kft.-nek van 1,5 százaléka. Az érvényes földhivatali adatok szerint az ingatlan többségi tulajdonosa a magyar állam, kezelője a Kincstári Vagyonigazgatóság (KVI). A Hadar Gold Kft. (ez a cég az egyik tulajdonosa annak a Broadcast Kft.-nek, amelyik többségi tulajdonrészt birtokol az AGRO TV-ATV Zrt.-ben.) valóban tulajdonos, de hozzávetőleg 15 százalékban. Ezek szerint – ha az ATV állítása igaz – ők a kisebbségi tulajdonostól bérlik a házat.

A Hadar Gold Kft.-ben tulajdonrésze van a Hit Gyülekezetéhez köthető Új Spirit Kft.-nek. Így összességében elmondható, hogy az ATV székházát az állam és áttételesen a Hit Gyülekezete közösen tulajdonolja, a tévé pedig tőlük bérli az ingatlant. A tévé azt állítja: a székház egy osztatlan közös tulajdonú telken van, amelyen az egykor moziként üzemelő épületen kívül egy volt pártszékház is található, és ez van állami kézben, nem a tévé épülete.

Közös tulajdonnál azonban ilyen nem fordulhat elő, ilyenkor az ingatlanon lévő összes épület közös tulajdonban van. Lapzártánkig a KVI-től nem érkezett válasz arra, hogy kinek és milyen konstrukcióban adják bérbe a tévészékházat. Bárkitől is bérli a székházat az ATV, hosszú távon gondolkodhat, hiszen az épület impozáns előterének padlójába vésett óriási ATV-logót aligha tudná más hasznosítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik