Üzleti tippek

TÖRÖK BIZTOSÍTÓTÁRSASÁGOKAT VÁSÁROLT A GROUPAMA

2006. február 9., Párizs-Budapest – A törökországi privatizációs folyamat során – amelyen nemzeti és nemzetközi szereplők egyaránt részt vettek – a francia Groupama Csoport 2006. február 2-án megvásárolta a Basak

„Különösen örülünk ennek a sikernek, mely lehetővé teszi, hogy még jobban megerősítsük pozíciónkat Törökországban” – jelentette ki Jean-François Lemoux, a Groupama International vezérigazgatója. „E cégvásárlásnak köszönhetően a Groupama a hatodik legjelentősebb biztosítótársasággá lép elő a török piacon, amely piac számottevő növekedést tudhat magáénak.”

Ezen lépés jól illeszkedik a Groupama Csoport nemzetközi fejlődésére vonatkozó stratégiához, amely az erős növekedési potenciállal rendelkező piacokon való értékes pozíciók megszerzésére törekszik, különösképpen Dél- és Kelet-Európában.
A Basak Sigorta hatodik török vagyonbiztosítóként, a vagyonbiztosítási piac 7%-át, illetve a mezőgazdasági piac 40%-át tudhatja magáénak. Díjbevétele (222 millió euró 2004-ben) gyors növekedést mutat. A társaság 310 alkalmazottat foglalkoztat és az értékesítés egy – Törökországban a legjelentősebb – 1459 üzletkötőből álló hálózaton, illetve 1345 bankfiókon keresztül történik.

A Basak Emeklilik szintén hatodik török életbiztosítóként, a piac 6,4%-át birtokolja, 2004-es 46 millió eurós díjbevételével. A cég 91 főt foglalkoztat, az értékesítés 71%-ban banki hálózatokon, valamint egy 170 üzletkötőből álló hálózaton keresztül történik.

A két török biztosító megvásárlásának összege 268 millió dollár, azaz 222 millió euró volt. A Groupama többségi tulajdonában nem volt korábban török biztosítótársaság, meglévő 36%-os tulajdoni részét változatlanul őrzi a török Günes Sigorta társaságban.

###

Groupama Biztosító Rt. (www.groupama.hu):
A 2004. őszi névváltást megelőzően, a Groupama Biztosító Rt. 1991 óta van jelen a magyar piacon. A hazai biztosítótársaságok 10. helyezettje folyamatosan fejlesztett szolgáltatásaival minden stratégiai biztosítási ágban képviselteti magát. Franciaország második legnagyobb biztosítótársasága, a Groupama Csoport 2004-ben elért 12,8 milliárd eurós forgalmával és 10 országban gyűjtött tapasztalatával áll a magyar leányvállalat mögött. Országos hálózatukban Budapesten 3, vidéken 32 irodával rendelkeznek.

További információk:
Groupama Biztosító Rt.
Paulányi Beáta, marketing osztályvezető (tel.: 06-1-279-4274; e-mail: beata.paulanyi@groupama.hu)

Sajtókapcsolat:
B&D ComMedia Kft. (tel./fax: 201-2512)
Béres Anikó, ügyvezető igazgató (20/943-4143, aniko.beres@commedia.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik