Üzleti tippek

Győzike felelőtlensége ellenére vadászhat

Győzike magatartása felelőtlen és infantilis, de az ORTT panaszbizottsága nem talált kifogásolnivalót a Győzike show vadászatot ábrázoló részében.

Az Orzságos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Panaszbizottság az Állat- és Természetvédő Alapítvány beadványára megvizsgálta a M-RTL Televízió Rt. 2005. november 7-én sugárzott „Győzike show” c. műsorát, melyben kifogásolta, hogy reklámozza a hobbi célból történő vadászatot, a korhatárjelzést és a sugárzás időpontját.

A panaszbizottság a kifogásolt műsorszámot megtekintve megállapította, hogy a vadászjelenetet bemutató képsorok távolról készültek, illetve a felvétel véres jelenetet nem tartalmazott – áll a bizottság által kiadott közleményben, mely így folytatódik: ebből következően a vetített vadászat képi megjelenítése önmagában nem áll ellentétben a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény előírásaival.

Amennyiben a vadászat alkalmával a vadászatra vonatkozó előírásokat megszegték volna, annak elbírálása nem a panaszbizottság feladata. Az eljáró tanács megítélése szerint a bemutatott műsorszám nem tekinthető a vadászat reklámjának.

Egy törvényileg szabályozott tevékenység nem reklám jellegű bemutatása ugyan nem sérti a médiatörvény előírásait, ugyanakkor közvetíthet egy olyan magatartásmintát, amelyet a társadalom egyes rétegei elítélendőnek tartanak. Ennek megítélése nem tartozik a panaszbizottság hatáskörébe – szögezi le a közlemény.

Az eljáró tanács mindezek ellenére azért ítélte a panaszt részben megalapozottnak, mert a kifogásolt műsorszám a természettel és más élőlényekkel kapcsolatban közvetít egy olyan felelőtlen, morálisan infantilis magatartást, amely – a főszereplő státusa miatt – alkalmas arra, hogy a nézők elfogadhatóként, mintaként értékeljék.

Az eljáró tanács hangsúlyozni kívánja, hogy az említett magatartás nem az állat lelövésének puszta ténye által valósult meg. A vadászat öncélú szórakozásként történő bemutatásán túl a főszereplő magatartása: részt venni egy vadászatban, majd könnyekre fakadni az állat halálán, végül pedig felszabadultan mulatozni a vadászatot követő vacsorán, azt jelzi, hogy morális kérdésekben nem kell állást foglalni, a magatartás morális koherenciája nem norma. Az eljáró tanács véleménye szerint ez alkalmas a kiskorúak erkölcsi fejlődésének negatív befolyásolására.

Annak megítélése, hogy erre való tekintettel a műsorszám korhatár- besorolása helyes volt-e, nem tartozik a panaszbizottságra. E kérdésben a panaszt az eljáró tanács az ORTT elé terjeszti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik