Üzleti tippek

Érték, profizmus

admin
admin

2006. 02. 03. 07:00

Évente 30 millió forintot a cég alapította sportegyesület működtetésére fordít a váci Gumi-Profi Kft. Csókás Tamás, a sportolóból lett ügyvezető szerint a felelős cégvezetésnek együtt kell járnia a társadalmi felelősségvállalással.


Jó boltnak is kell a cégérA Gumi-Profi Kft. tavaly elnyerte az Üzlet&Siker Minősített Vállalkozása díjat.

Csókás Tamás azért tartja fontosnak az elismerést, mert szerinte minden vállalkozásnak szüksége van megfelelő kontrollra.

Ezt mondja erről: „Részben arra kerestük a választ, hogy a fejlődési irányunk a külső szemlélő számára egyértelmű-e, illetve hogy mások hogyan látják a céget, másrészt mi is kíváncsiak voltunk másokra. Nagyon büszke vagyok arra, hogy részt vehettünk ezen a versengésen, és díjat kaptunk, hiszen egy cég nem csak az eredmény-kimutatásán keresztül mérettetik meg, hanem a kapcsolatai, környezete minőségén is. Úgy érzem, hogy a díj nemcsak az ügyfeleink számára fontos, hanem a szakma, a vállalkozói réteg felé is üzenetértékű” 

Csókás Tamás 2003-ban elnyerte a VOSZ szavazásán az év vállalkozója címet. „Ösztönös vállalkozónak” tartja magát, akinek nem mindig volt az utolsó pontig kidolgozott stratégiája, inkább megérezte, hogy éppen mit kell lépnie.
„Bár sokszor a lehetőségeimen felül vállaltam feladatokat, a kockáztatás általában bejött” – mondja.

A vadászpilótának készülő Csókás Tamás a szemproblémái miatt kényszerült pályát váltani a nyolcvanas évek elején. A Kilián György Repülőműszaki Főiskola után egészen a váci Senior Kötöttárugyár kereskedelmi osztályáig katapultált, ahol gyorsan kitűnt kiváló kereskedelmi érzékével.

Egy rokonlátogatásnak indult kanadai utazás alkalmával döbbent rá arra, hogy ideje lenne saját kezébe venni a sorsát. A rokonlátogatásból végül hosszabb „tanulmányút” lett, amely döntő lökést adott számára.

„Kint tapasztaltam meg, hogyan lehet másként is gondolkodni a kereskedelemről és általában az életről” – mondja Csókás Tamás.

Egy kihívás, egy feladat

A kanadai kitérő után Csókás Tamás egy magyarországi finn gumiabroncs-felújító cégnél helyezkedett el, ahol a gyártást és a kereskedelmet vezette öt évig.

„Egy barátom szólt, hogy lenne itt egy feladat, amelynek megoldására én lennék a legalkalmasabb személy” – emlékszik. Miután vezetőként sikerre vitte a finn céget, 1997-ben közvetlen kollégáival együtt úgy döntöttek, hogy megalakítják a saját, 100 százalékos magyar tulajdonú cégüket.

„Egy idő után teljesen más elképzelésünk volt a fejlődésről és a hazai gumiabroncspiacról” – ad logikus magyarázatot a kiválásra a cégvezető.

A Vácott elindított első szerviz sikereit újabbak nyitása követte, ez lehetővé tette a szolgáltatások bővítését és a minőségi fejlődést.

Ma már Budapesten Cinkotán, a Volvo-bázison és a belvárosban, a Hegedűs Gyula utcában is működik Gumi-Profi szerviz. 2004-ben adták át a 300 milliós beruházással elkészült új, országosan is egyedülálló bázistelephelyet az M3-as kivezető szakaszánál, amely komplex szolgáltatással várja az autósokat. Ott már helyet kaphatott a komplett gyorsszerviz, „gumihotel”, kézi autómosó és autókozmetika is.

A parkoló és az épület a mozgáskorlátozottak számára is teljesen akadálymentes. Különlegessége, hogy részben Csókás Tamás tervei szerint épült.

A stabilizáció éve

Csókás Tamás számára az egyik legnagyobb kihívást a megfelelő munkatársak kiválasztása jelenti: „Ki működteti a rendszert, és hogyan fogunk alkalmazkodni a változó feladatokhoz? Jelenleg ezek a kérdések foglalkoztatnak, nap mint nap.” A Gumi-Profi 4 telephelyén összesen 65-en dolgoznak, ebből 8-10 a szűkebb vezetés. A menedzsment a kereskedelmi, a pénzügyi, a marketing- és kommunikációs vezetőből, valamint a négy telephely vezetőiből áll.

A cég árbevétele az első évben 200–250 milliós forint forgalmuk volt, az utolsó három évben pedig 1 milliárd forint felett. „Bár az idei év várhatóan nehezebb lesz, a céljainkat eddig mindig sikerült elérnünk” – mondja Csókás Tamás.

A Gumi-Profi Kft. elsősorban a prémium szegmens kategóriában forgalmaz abroncsokat. Mint kiemelt európai minősítésű szolgáltató, Magyarországon elsőként kapta meg a világ egyik legnagyobb gumiabroncsgyártójától a Bridgestone-tól a First Stop márkahasználati jogát. Az ügyfelek köre meglehetősen széles.

„Zömében flottákat szolgálunk ki, elsősorban a haszongépjármű szegmensben jeleskedünk. Legnagyobb vállalati ügyfelünk a Malév és a Volvo, de bankok és biztosítótársaságok, bányák és mezőgazdasági cégek is szép számmal vannak jelen ügyfeleink körében” – mondja az ügyvezető.

Tervei szerint az idei év a stabilizáció időszaka lesz a cég életében. Az intenzív beruházások után most egyrészt a szervezet belső működését szeretnék fejleszteni, másrészt a humánerőforrás oldalt.

„Idén vezettük be az integrált vállalatirányítási rendszert, amely online, napi kapcsolatot tesz lehetővé telephelyeink között. A cég vezetésében a „joystickos” megoldásról áttérünk a rendszerben való gondolkodásra” – mondja az ügyvezető.

Ez azt is jelenti, hogy Csókás Tamás a cég stratégiai teendőivel fog többet foglalkozni. A szervezet-átalakítás jegyében augusztus óta a Gumi-Profi csapatát erősíti Kőszegi András marketingigazgató, akinek elsődleges feladata, hogy végrehajtsa a cég piaci pozícionálását.

„Terméket sokan kínálnak, de komplex, minőségi szolgáltatást kevesen – mondja. – Ezt a kommunikációs üzenetet szeretnénk eljuttatni a vevőinkhez a jövőben egy kicsit hangsúlyosabban.”

Profi támogatás a profi sportnak

A Gumi-Profi az értékek, a sport és az egészséges életmód elkötelezett híve, a Váci Forma SE első számú támogatója. A sportegyesület 2001-ben alakult a városban, illetve a vonzáskörzetében élő gyermekek és fiatalok számára. Két szakosztálya van, a birkózó és a szabadidősport.

„Az egyesület soraiban tudhat öt felnőtt válogatott versenyzőt, köztük Aubéli Ottó többszörös magyar bajnok, világ és európa-bajnoki bronzérmest, illetve Bárdosi Sándor olimpiai ezüst-, világ és európa-bajnoki bronzérmest, ők a 2005-ös budapesti világbajnokságon öregbítették jó hírünket” – mondja Csókás Tamás.

Az ügyvezető régebben maga is aktívan birkózott. Manapság inkább futással és a tulajdonában lévő fitnesz edzőközpontban tartja „profi” formában magát, hogy le tudja küzdeni a mindennapok kihívásait.


vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.