Üzleti tippek

Érték, profizmus

Évente 30 millió forintot a cég alapította sportegyesület működtetésére fordít a váci Gumi-Profi Kft. Csókás Tamás, a sportolóból lett ügyvezető szerint a felelős cégvezetésnek együtt kell járnia a társadalmi felelősségvállalással.


Jó boltnak is kell a cégér



A Gumi-Profi Kft. tavaly elnyerte az Üzlet&Siker Minősített Vállalkozása díjat.

Csókás Tamás azért tartja fontosnak az elismerést, mert szerinte minden vállalkozásnak szüksége van megfelelő kontrollra.

Ezt mondja erről: „Részben arra kerestük a választ, hogy a fejlődési irányunk a külső szemlélő számára egyértelmű-e, illetve hogy mások hogyan látják a céget, másrészt mi is kíváncsiak voltunk másokra. Nagyon büszke vagyok arra, hogy részt vehettünk ezen a versengésen, és díjat kaptunk, hiszen egy cég nem csak az eredmény-kimutatásán keresztül mérettetik meg, hanem a kapcsolatai, környezete minőségén is. Úgy érzem, hogy a díj nemcsak az ügyfeleink számára fontos, hanem a szakma, a vállalkozói réteg felé is üzenetértékű” 

Csókás Tamás 2003-ban elnyerte a VOSZ szavazásán az év vállalkozója címet. „Ösztönös vállalkozónak” tartja magát, akinek nem mindig volt az utolsó pontig kidolgozott stratégiája, inkább megérezte, hogy éppen mit kell lépnie.
„Bár sokszor a lehetőségeimen felül vállaltam feladatokat, a kockáztatás általában bejött” – mondja.

A vadászpilótának készülő Csókás Tamás a szemproblémái miatt kényszerült pályát váltani a nyolcvanas évek elején. A Kilián György Repülőműszaki Főiskola után egészen a váci Senior Kötöttárugyár kereskedelmi osztályáig katapultált, ahol gyorsan kitűnt kiváló kereskedelmi érzékével.

Egy rokonlátogatásnak indult kanadai utazás alkalmával döbbent rá arra, hogy ideje lenne saját kezébe venni a sorsát. A rokonlátogatásból végül hosszabb „tanulmányút” lett, amely döntő lökést adott számára.

„Kint tapasztaltam meg, hogyan lehet másként is gondolkodni a kereskedelemről és általában az életről” – mondja Csókás Tamás.

Egy kihívás, egy feladat

A kanadai kitérő után Csókás Tamás egy magyarországi finn gumiabroncs-felújító cégnél helyezkedett el, ahol a gyártást és a kereskedelmet vezette öt évig.

„Egy barátom szólt, hogy lenne itt egy feladat, amelynek megoldására én lennék a legalkalmasabb személy” – emlékszik. Miután vezetőként sikerre vitte a finn céget, 1997-ben közvetlen kollégáival együtt úgy döntöttek, hogy megalakítják a saját, 100 százalékos magyar tulajdonú cégüket.

„Egy idő után teljesen más elképzelésünk volt a fejlődésről és a hazai gumiabroncspiacról” – ad logikus magyarázatot a kiválásra a cégvezető.

A Vácott elindított első szerviz sikereit újabbak nyitása követte, ez lehetővé tette a szolgáltatások bővítését és a minőségi fejlődést.

Ma már Budapesten Cinkotán, a Volvo-bázison és a belvárosban, a Hegedűs Gyula utcában is működik Gumi-Profi szerviz. 2004-ben adták át a 300 milliós beruházással elkészült új, országosan is egyedülálló bázistelephelyet az M3-as kivezető szakaszánál, amely komplex szolgáltatással várja az autósokat. Ott már helyet kaphatott a komplett gyorsszerviz, „gumihotel”, kézi autómosó és autókozmetika is.

A parkoló és az épület a mozgáskorlátozottak számára is teljesen akadálymentes. Különlegessége, hogy részben Csókás Tamás tervei szerint épült.

A stabilizáció éve

Csókás Tamás számára az egyik legnagyobb kihívást a megfelelő munkatársak kiválasztása jelenti: „Ki működteti a rendszert, és hogyan fogunk alkalmazkodni a változó feladatokhoz? Jelenleg ezek a kérdések foglalkoztatnak, nap mint nap.” A Gumi-Profi 4 telephelyén összesen 65-en dolgoznak, ebből 8-10 a szűkebb vezetés. A menedzsment a kereskedelmi, a pénzügyi, a marketing- és kommunikációs vezetőből, valamint a négy telephely vezetőiből áll.

A cég árbevétele az első évben 200–250 milliós forint forgalmuk volt, az utolsó három évben pedig 1 milliárd forint felett. „Bár az idei év várhatóan nehezebb lesz, a céljainkat eddig mindig sikerült elérnünk” – mondja Csókás Tamás.

A Gumi-Profi Kft. elsősorban a prémium szegmens kategóriában forgalmaz abroncsokat. Mint kiemelt európai minősítésű szolgáltató, Magyarországon elsőként kapta meg a világ egyik legnagyobb gumiabroncsgyártójától a Bridgestone-tól a First Stop márkahasználati jogát. Az ügyfelek köre meglehetősen széles.

„Zömében flottákat szolgálunk ki, elsősorban a haszongépjármű szegmensben jeleskedünk. Legnagyobb vállalati ügyfelünk a Malév és a Volvo, de bankok és biztosítótársaságok, bányák és mezőgazdasági cégek is szép számmal vannak jelen ügyfeleink körében” – mondja az ügyvezető.

Tervei szerint az idei év a stabilizáció időszaka lesz a cég életében. Az intenzív beruházások után most egyrészt a szervezet belső működését szeretnék fejleszteni, másrészt a humánerőforrás oldalt.

„Idén vezettük be az integrált vállalatirányítási rendszert, amely online, napi kapcsolatot tesz lehetővé telephelyeink között. A cég vezetésében a „joystickos” megoldásról áttérünk a rendszerben való gondolkodásra” – mondja az ügyvezető.

Ez azt is jelenti, hogy Csókás Tamás a cég stratégiai teendőivel fog többet foglalkozni. A szervezet-átalakítás jegyében augusztus óta a Gumi-Profi csapatát erősíti Kőszegi András marketingigazgató, akinek elsődleges feladata, hogy végrehajtsa a cég piaci pozícionálását.

„Terméket sokan kínálnak, de komplex, minőségi szolgáltatást kevesen – mondja. – Ezt a kommunikációs üzenetet szeretnénk eljuttatni a vevőinkhez a jövőben egy kicsit hangsúlyosabban.”

Profi támogatás a profi sportnak

A Gumi-Profi az értékek, a sport és az egészséges életmód elkötelezett híve, a Váci Forma SE első számú támogatója. A sportegyesület 2001-ben alakult a városban, illetve a vonzáskörzetében élő gyermekek és fiatalok számára. Két szakosztálya van, a birkózó és a szabadidősport.

„Az egyesület soraiban tudhat öt felnőtt válogatott versenyzőt, köztük Aubéli Ottó többszörös magyar bajnok, világ és európa-bajnoki bronzérmest, illetve Bárdosi Sándor olimpiai ezüst-, világ és európa-bajnoki bronzérmest, ők a 2005-ös budapesti világbajnokságon öregbítették jó hírünket” – mondja Csókás Tamás.

Az ügyvezető régebben maga is aktívan birkózott. Manapság inkább futással és a tulajdonában lévő fitnesz edzőközpontban tartja „profi” formában magát, hogy le tudja küzdeni a mindennapok kihívásait.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik