Üzleti tippek

Hiteltipp: Túl a hatmillión

Tavaly év végétől a vállalkozók számára kedvezően változtak az állami és európai uniós forrású mikrohitelek feltételei.

A gazdasági tárca (GKM) döntése alapján a hitelösszeg maximumát az eddigi 5 millióról 6,35 millió forintra (pontosabban 25 ezer eurónak megfelelő összegű magyar valutára) emelték. A lehetséges leghosszabb futamidő 5 évről 8 évre nőtt, a változó kamat mértéke pedig a lebonyolító szervezetek döntése alapján úgy módosult, hogy a mindenkori MNB-kamattól akár plusz-mínusz 3 százalékkal is eltérhet.

A módosításra azért került sor – tudtuk meg a programot koordináló Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítványtól (MVA) –, mert a korábbi, 2005. februári könnyítések ellenére a vállalkozók a mikrohitelezésre rendelkezésre álló keretösszegnek még mindig csak a felét vették igénybe.

A kihasználatlanság egyik magyarázata az lehetett, hogy a felmérések szerint a cégek jelentős része 6 millió forint kölcsönösszeget igényelne. (Emlékezetes: 2002-ben, amikor még szintén ekkora volt a mikrohitel „plafonja”, a kihasználtság 100 százalékos volt.) A kamatmódosítás célja az, hogy a vállalkozók számára kiszámíthatóbbak legyenek a feltételek: a non-profit alapon működő mikrohitelezési rendszerben így a továbbiakban nem feltétlenül követik azonnal a jegybank kamatlépéseit a futamidő során.

A korábbi kedvező feltételek a módosítások ellenére is érvényben maradtak. A mikrohitelt így továbbra is felvehetik akár kezdő gazdasági társaságok vagy egyéni vállalkozók is, ha van 20 százalék saját erejük és igényléskor a jövedelmezőségűket garantáló üzleti tervet mutatnak be. A felajánlandó fedezet értékének el kell érnie az igényelt hitelösszeg 100 százalékát.

Az igényléshez kikötés, hogy a magyarországi székhelyű, legalább 75 százalékban hazai tulajdonban lévő kérelmező cég éves nettó árbevétele legfeljebb 200 millió forint, foglalkoztatottainak száma legföljebb 9 legyen. Nem módosult az a 2005-től élő szabály sem, hogy az alapvetően beruházási célt szolgáló mikrohitel összegének maximum 50 százaléka a fejlesztéshez kapcsolódó forgóeszközök beszerzésére is fordítható (igaz, korábban volt idő, amikor ez az arány még 100 százalék is lehetett).

A kölcsönösszeg minimális futamideje 6 hónap, felvétele után pedig szintén maximum fél év türelmi idő áll a vállalkozás rendelkezésére a törlesztés megkezdéséig. A mikrohitelt a vállalkozások a székhelyük, telephelyük megyeközpontjában működő helyi vállalkozói központokban (hvk) igényelhetik. A kamaton felül e szervezetek a hitel igénylése, folyósítása fejében nem számítanak fel további jutalékot vagy adminisztrációs költséget.


Hiteltipp: Túl a hatmillión 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik