Üzleti tippek

Átrendeződött a reklámpiac

A távközlés, a gépjármű és a gyógyhatású készítmény szektor költött legtöbbet reklámra az elmúlt két évben, de 2005-ben megugrott a tisztítószerek és a bankok reklámköltsége is. A cégek közül a legtöbbet az Unilever költött hirdetésre – áll a TNS Media Intelligence felmérésében.

Több változás is tapasztalható volt a reklámpiacon a tavalyi évben. A listaáron számított reklámköltés 2004-hez képest 14 százalékkal bővült, és meghaladta az 500 milliárd forintot. A legdinamikusabb – 50 százalék feletti – növekedés a gyógyhatású készítményeknél és a banki szektorban tapasztalható. A tisztítószerek és a gépjárművek reklámköltése is jóval az átlag fölötti mértékben emelkedett. Még ott van az élmezőnyben a szeszes ital és a tejtermék kategória is, de adataikon meglátszik a Brau Union és a Danone ráfordításainak csökkenése.

Betelt a mobilpiac

A reklámköltési toplista élén továbbra is a távközlés áll, bár az előző évi 45 százalékos után most csupán 9 százalékos növekedést produkált. A mobilszolgáltatók ráfordításainak csökkenése látványos volt: a korábbi évek 15-30 százalékos növekedésével ellentétben tavaly 6 százalékkal csökkentették reklámköltségeiket. Az, hogy a távközlési kategória továbbra is az első helyen áll, a vezetékes és kábelszolgáltatóknak köszönhető. Az előbbiek 50, az utóbbiak 118 százalékkal növelték reklámköltségüket. A T-Com a harmadik a legtöbbet költő hirdetők listáján. A felmérés az adatok alapján levonja a következtetést: átalakulóban a távközlési piac, a mobilszféra telítődött, míg a kábeles szolgáltatók előretörnek.

A Bayer költ a legtöbbet OTC-reklámra

Az gyógyhatású, avagy OTC-készítmények közül a bőrgyógyászati és a dohányzás elleni termékek, illetve a vitaminok büdzséje nőtt meg számottevően (70, 130, illetve 65 százalékkal). A hirdetők közül messze a Bayer Hungára költötte a legtöbbet, egy évvel korábbi büdzséjének több mint tízszeresét, összesen 8,7 milliárd forintot, és ezzel bekerült a legnagyobb hirdetők tízes táborába, közvetlenül a T-Mobile mögé. A képet némiképp árnyalja, hogy a tavalyelőtt még önálló piaci szereplőként létező, és a kategória hirdetői rangsorát vezető Roche időközben a Bayer tulajdonába került. Ám a Bayer Hungária a két cég 2004-es együttes reklámköltéséhez képest is 110 százalékkal többet költött az elmúlt 12 hónapban.

A bankok a Fészekrakót hirdették

Míg 2004-ben a legtöbbet hirdetett banki termék a személyi kölcsön volt, 2005-ben a lakáshitel vette át a vezetést, amiben valószínűleg szerepe volt a kormányzati Fészekrakó program kiterjesztésének. 2004. január–november közti időszakához képest megduplázódott a vállalati banki szolgáltatások és a hitelkártyák népszerűsítésére fordított összeg.

A tisztítószerek előretörtek

Az egyik legnagyobb meglepetésnek a tisztítószerek előretörése számít. Az elmúlt évek csökkenő trendjét 2005-ben 33 százalékos növekedés váltotta fel. A JAR márka megjelenése felrázta a mosogatószerek piacát, és több mint két és félszeres reklámköltés-növekedést generált a szegmensben. Az általános tisztítószerek piacát a Cillit Bang és a Bref Universal rivalizálása, és 145 százalékos költésnövekedés jellemezte, és közben a mosószerek kommunikációjára is 17 százalákkal többet költöttek.

A tisztítószer kategória felpezsdülése alapos átrendeződést hozott a hirdetői rangsorban. Az évek óta egyre csökkenő intenzitással reklámozó Henkel és Procter & Gamble 55, illetve 41 százalékkal növelte médiaköltését, így a hagyományosan első Unilever mellett újabb két multi került be a top 5-be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik