Üzleti tippek

Ekho: valaki mindenképp rosszul jár

admin
admin

2006. 01. 31. 09:21

Súlyos áldozatvállalásra kényszerülnek a média és a művészet területén működő szervezetek és magánszemélyek, ha áttérnek az ekhóra. Az átalakítási folyamat az elején jár, pedig júliustól az APEH keményen büntetheti a késlekedőket.

Megsínylik az ekhóval érintett szakmák a bevezetett új adózási formát. Az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulást (ekho) a művészek és a médiában dolgozók számára találták ki, ezekben a szakmákban ugyanakkor jellemzően evás egyéni vállalkozóként, bt.-ként, illetve megbízási szerződés alapján, az esetek nagy részében bújtatott munkaviszony keretében jutnak jövedelemhez a magánszemélyek. Legkésőbb az adómoratórium június 30-i lejártakor a feleknek meg kell szüntetniük a színlelt szerződéseket, és munkaviszonyt eredményező kontraktusokat kell kötniük. Ha ezt nem teszik meg, akkor a határidő lejárta után az adóhatóság az elmaradt közterhek bírsággal növelt összegének megfizetésére kötelezheti a feleket, ráadásul az érintetteket büntetőjogi felelősség is terheli.

A Világgazdaság kiszámolta, hogy ha a kifizető összes kiadását nem kívánja változtatni, akkor a most evát fizető személy „nettó” jövedelmének 25-30 százalékáról lesz kénytelen lemondani, a jelenleg felhasználási kontraktussal munkát végző jövedelemvesztése pedig akár 20 százalék is lehet. Mindezt megfordítva: a munkaadó költségének most evázó esetében egyharmadával-kétötödével, felhasználási szerződés alapján munkát végző esetén pedig 20–25 százalékkal kellene emelkednie ahhoz, hogy a magánszemély egy fillérrel se járjon rosszabbul a keresetet tekintve. Valamelyest bonyolítja a helyzetet, hogy az újságok áfája két részletben mérséklődött, mérséklődik az idén, az így adódó körülbelül 9 százalékos bevételnövelést pedig akár a foglalkoztatottak jövedelemvesztésének kompenzálására is fordíthatják a cégek.

A művészeti területen mintha most ébrednének a szereplők. A lap által megkérdezett hazai könyvkiadói műhelyek eddig nem érzékeltek változást, szerzőik, műfordítóik nem váltottak ekhóra. A zenei és a színházi életben pedig, úgy tűnik, mindenki megvárja az évad végét, amikor megújítják a jövő évi szerződéseket, ez nagyjából a moratórium lejártával esik egybe.

A lapnak név nélkül nyilatkozó adószakértők az ekho kapcsán több visszás helyzetre is felhívják a figyelmet. Az üzleti szférában több helyen is nehezményezik, hogy az ekho választásának lehetősége csak a médiára és a művészeti területre vonatkozik. Bár a munkaügyi tárca év végén közzétette a színlelt szerződések kritériumait, mégsem látható tisztán, hogy az adott kontraktust meg kell-e szüntetni. A munkáltatók attól is tartanak, hogy a vállalkozói szerződések munkaviszonnyá átalakítása után gondolja meg magát a dolgozó, és a korábban jelzettel szemben mégsem kíván ekhózni, vagy kiderül, hogy nincs joga választani az új adózási formát. A kontraktusok átalakítása különféle munkáltatói és jogi problémákat is felszínre hozhat, és elképzelhető, a két fél közötti vita az érdekütközés miatt elfajul – emelik ki szakemberek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.