Üzleti tippek

Időt nyerhetnek a nemzetiségi rádióműsorok

Kormányhatározat-módosítás rendezheti átmenetileg a Magyar Rádió (MR) nemzetiségi adásainak helyzetét – mondta el a közszolgálati médiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumának hétfői ülésén Gellért Kis Gábor, a testület elnöke.

Mint mondta, az indítvány december 31-ig meghosszabbítaná a keleti normás URH-adások létét; „az én ismereteim szerint bekerül a kormány elé ez az előterjesztés a hét folyamán” – közölte. A Magyar Rádiónak nemzetiségiműsor-szolgáltatási kötelezettsége van, ugyanakkor február elsejével le kell állítania keleti normás URH-frekvenciáit, amelyeken jelenleg ezek az adások szólnak, így a helyzet rendezése nélkül „jövő héten szerdától nem az a kérdés, hogy törvényt sért-e a Magyar Rádió, hanem az, hogy melyiket” – mondta.

Hétfői ülésén a testület – négy támogató, tíz ellenszavazat és ugyanennyi tartózkodás mellett – elutasította Heinek Ottó azon javaslatát, hogy az országos kisebbségi műsorok este hat óra és fél kilenc között a Bartók rádión kapjanak helyet. Kezdeményezését a civil kurátor – aki a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke – azzal indokolta, hogy a mérések szerint ebben az idősávban az adó hallgatottsága „a hibahatáron belül van”, így különösebb érdeksérelmet nem okozna ez a megoldás. Megjegyezte: „Külpolitikai problémákat is magával hozhat”, ha a nemzetiségi rádióadások terén „bármiféle visszalépés történik”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik