Üzleti tippek

Az ügyészség vizsgálja a TV2 és az RTL szerződését

A két országos kereskedelmi televízió által tavaly aláírt szerződés meghosszabbításának vizsgálatára kérte a legfőbb ügyészt és a Gazdasági Versenyhivatalt Takács Albert ombudsman.

A Népszabadság.információi szerint az állampolgári jogok biztosának általános helyettese súlyosan elmarasztaló állásfoglalást hozott arról, ahogyan az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) 2005-ben változatlan feltételekkel további öt évvel megtoldotta az RTL Klub és a TV2 (eredetileg 2007-ben) lejáró szerződését.

A tavaly nyári szerződéshosszabbítást egyébként többen támadták már az ORTT-n belül is. Az 1997-es pályázaton győztes két társaság ugyanis újabb versenyeztetés nélkül további öt évre kapott frekvenciahasználati lehetőséget. Erre a médiatörvény lehetőséget ad, igaz, feltételekkel. Az egyik: a tévék nem követhettek el súlyos vagy ismétlődő szerződésszegést. Ennek mibenléte azonban nincs pontosan meghatározva, így most ez lett a vita tárgya. Takács Albert mindenesetre megállapította: a testület erre a szempontra a döntésnél nem volt figyelemmel. Az ORTT ugyanis az évek során ismétlődően elmarasztalta különböző okokból a két adót.

Takács kifogásait alapvetően a jogállamiság követelményének szemszögéből fogalmazta meg. Ez egy másik konkrét példában azt jelenti: az ORTT-nek nem lett volna joga 2005-ben dönteni a 2007-ben lejáró szerződések meghosszabbításáról. További kifogás: az ORTT 38 másik – kisebb frekvenciákról szóló – szerződéssel egy csomagban hosszabbította meg az országos tévékkel kötött megállapodást is. A szabályok szerint ezt sem tehette volna meg.

Az öttagú ORTT-ben a Fidesz képviselője nemmel szavazott a szerinte is idő előtti döntésre, és azzal szemben jogi lépéseket helyezett kilátásba. Az SZDSZ-es delegált tartózkodott, mert nem értett egyet azzal, hogy az 1997-ben megállapított tarifa alapján működjenek a tévék. A szerződést meghosszabbító testület MSZP-s és MDF-es többsége az idő előtti döntést azzal indokolta, hogy ennek hiányában a választási kampány idején kellett volna dönteni, amit pedig el akartak kerülni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik