Üzleti tippek

Jövő héttől sztrájkolhatnak a rádiónál

Ha a bértárgyalásokon kiderül, hogy nem lesz béremelés, akkor akár már a jövő héten sztrájkba léphetnek a Magyar Rádió dolgozói. Erről az intézmény öt reprezentatív szakszervezete előzetesen döntött.

Sztrájk esetén sem némul el

Legutóbb 1994-ben tartottak kétórás figyelmeztető sztrájkot a rádió dolgozói. A rádiónak ilyenkor is kell adást sugároznia, zenét adnak, és óránként jelentkeznek hírekkel – mondta Borenich Péter, a FRÁSZ társelnöke.

Borenich Péter, a Független Rádiós Szakszervezet (FRÁSZ) társelnöke kedden az MTI megkeresésére elmondta: amennyiben folytatódnak a bértárgyalások a rádió menedzsmentje és az érdekképviseletek között, és kiderül, hogy nem lesz béremelés, akkor ebben az esetben – mint a rádió öt reprezentatív szakszervezete előzetesen döntött – megalakítják a sztrájkbizottságot.

Hozzátette: elnök hiányában, aki a munkáltatói jogokat gyakorolhatja, az idei béremelésről jelenleg nem tudnak kivel tárgyalni. A sztrájktörvény szerint, amennyiben sztrájk esetén a munkáltató nem állapítható meg, akkor a kormány öt napon belül köteles kinevezni a szakszervezetek tárgyaló felét.

A közszolgálati médiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnöke, Gellért Kis Gábor az MTI-nek elmondta: jövő hétfőn a nagykuratóriumi ülésen dönthetnek arról, hogy kik folytathatják a szakszervezetekkel a bértárgyalásokat.

Szadai Károly, a kuratórium elnökhelyettese azt közölte az MTI-vel: a kialakult helyzetre való tekintettel tárgyalást kezdeményez a reprezentatív szakszervezetekkel, egyebek mellett a jövő évi béremelésekről.

A Magyar Rádió Rt. augusztus óta, az előző elnök mandátumának lejárta miatt működik teljes jogkörű vezető nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik